"Plan B" pentru negocierile din Orientul Mijlociu
Speculaţiile pe marginea discursului secretarului de stat Hillary Clinton despre situaţia din Orientul Mijlociu vorbesc despre un al doilea plan pentru eforturile de pace din regiune.
10 Decembrie 2010, 08:30
Discursul pe care secretarul de stat Hillary Clinton urmează să îl rostească vineri seară la Forumul anual Saban pentru Orientul Mijlociu al Institutului Brookings este aşteptat cu interes, după ce administraţia Obama a anunţat marţi că a abandonat să mai ceară Israelului îngheţarea construcţiilor evreieşti.
Anunţul a determinat o serie de speculaţii în legătură cu urgenţa căutării unui plan B pentru eforturile de pace.
Hillary Clinton s-a întîlnit joi cu negociatorul şef de pace israelian, Yitzak Molho iar vineri va avea convorbiri cu negociatorul şef palestinian Saeb Erekat .
Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat P J Crowley a arătat că secretarul de stat Clinton a avut două convorbiri telefonice, miercuri, cu preşedintele palestinian Mahmud Abbas căruia i-a cerut să îl trimită la Washington pe dl Erekat.
"Nu anticipez, însă, că va avea loc o întâlnire trilaterală la Washington", a adăugat domnul Crowley, referindu-se la eventualitatea unei întâlniri comune americano-israeliano-palestiniene.
Oficialii administraţiei americane insistă că în convorbirile de pace pe care le vor avea, separat, cu israelienii şi palestinienii săptămâna viitoare la Washington vor discuta probleme de substanţă.
Întâlnirile de săptămâna viitoare ar putea veni cu un semnal încotro se va îndrepta o nouă potenţială iniţiativă a administraţiei americane, care ar reveni, probabil, la convorbiri indirecte pe marginea unei mai ample serii de teme.
Întrebări "prea mari pentru a fi ignorate"
Când a devenit clar, în urmă cu o lună, că oficialii americani şi israelieni negociau o îngheţare parţială pentru 90 de zile a construcţiilor evreieşti, ultima care ar fi fost cerută de Washington, în schimbul unor echipamente militare şi garanţii diplomatice din partea SUA, puţini analişti au lăudat ideea.
Mulţi, în schimb, au întrebat dacă palestinienii vor accepta un moratoriu parţial care nu ar include Ierusalimul de Est şi cum pot rezolva suficiente probleme în 90 de zile cele două părţi pentru a preveni un alt eşec al negocierilor sau, mai rău, noi violenţe.
Întrebările au devenit prea mari pentru a fi ignorate, spun analiştii americani care remarcă faptul că anunţul de marţi a fost o rară recunoaştere de către administraţie că iniţiativa aleasă nu reuşeşte şi că este nevoie de o alta.
Administraţia americană cere ambelor părţi să se angajeze în eforturi de pace în mod substanţial şi imediat.
Oficialii de la Washington au înţeles că problema construcţiilor evreieşti este doar una dintr-o serie de alte probleme dificile precum statutul Ierusalimului, graniţele, securitatea şi refugiaţii palestinieni.
Analiştii cred că oricare dintre ele, plasată înaintea celorlalte, ar conduce la blocajul unui potenţial progres.