Plan al Ligii Arabe pentru Siria
Membrii Ligii Arabe au acordat Siriei un termen de trei zile pentru a prezenta o foaie de parcurs pentru stoparea vărsării de sânge, informează Reuters.
17 Noiembrie 2011, 13:25
Pe fondul intensificărilor presiunilor internaţionale privind încetarea violenţelor în Siria, Franţa şi-a retras ambasadorul de la Damasc, iar ministrul de externe a anunţat că administraţia de la Paris discută cu Liga Arabă despre posibilitatea adoptării unei rezoluţii ONU împotriva statului arab.
Occidentul şi-a înăsprit sancţiunile împotriva Siriei, iar luni, regele Abdullah al Iordaniei a devenit primul lider arab care i-a cerut preşedintelui Bashar al Assad să demisioneze, informează Reuters.
Între timp, în Siria, dezertorii au atacat o clădire a serviciilor de informaţii.
Luna trecută, Rusia şi China s-au opus unei rezoluţii ONU de condamnare a administraţiei de la Damasc, însă decizia Ligii Arabe de a suspenda Siria din rândurile ei a agitat din nou comunitatea internaţională.
Liga Arabă, care de obicei evită să ia măsuri împotriva membrilor săi, a decis să se consulte cu experţii săi în privinţa viitorului Siriei.
Video: Liga Arabă sporeşte presiunile asupra Siriei
În urma întrunirii cu experţii, Liga a prezentat un plan care ar putea fi implementat în viitorul apropiat.
Membrii săi au acordat Siriei un termen de trei zile pentru a prezenta o foaie de parcurs pentru stoparea vărsării de sânge.
De asemena, administraţia de la Damasc trebuie să prezinte un plan care să permită pătrunderea în ţară a observatorilor străini.
Liga Arabă nu a spus însă ce consecinţe va suporta Siria dacă nu va răspunde cererilor sale.
Întrebat dacă anunţul Ligii reprezintă un ultimatum dat Siriei, ministrul de externe al Qatarului a evitat să dea un răspuns concret.
"Tot ceea ce pot spune este că eforturile depuse de Liga Arabă pentru rezolvarea conflictului din Siria se apropie de finalizare", a afirmat înaltul oficial din Qatar.
Situaţia din Siria comparată cu cea din Libia
Aflat în capitala Marocului Rabat, ministrul de externe al Turciei a comparat Siria cu Libia, unde insurgenţii l-au capturat şi umilit pe colonelul Muammar Gaddafi.
"Regimul al trebui să îndeplinească cererile populaţiei. Masacrul şi vărsarea de sânge din Siria nu mai pot continua", a declarat ministrul.
De-a lungul anilor, Turcia a avut relaţii diplomatice strânse cu Siria, însă recent, ţara s-a alăturat presiunilor internaţionale exercitate asupra regimului Assad.
De partea cealaltă, ministrul iranian de externe a criticat acţiunile Ligii Arabe despre care spune că "vor afecta securitatea din regiune".
"Din păcate, unele state consideră că sunt ferite de criză, dar se înşeală. Repercuisunile unei eventuale crize se vor resimţi şi asupra lor", a conchis ministrul iranian.
La începutul revoltelor din Siria, încercările forţelor armate de a-i dispersa pe protestatari au fost considerate responsabile pentru majoritatea violenţelor, notează Reuters.
Însă din luna august au început să apară tot mai multe informaţii privind prezenţa unor riposte din partea dezertorilor şi a civililor înarmaţi .