Pirateria online în Marea Britanie, "în creştere cu 30%"
Potrivit studiilor realizate recent în Marea Britanie, în ultimii cinci ani numărul peliculelor descărcate de pe siteurile de tip file sharing a crescut cu 30%. Cei care folosesc această practică cer preţuri mai mici.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 11 Iulie 2011, 19:51
În Marea Britanie, numărul persoanelor care descarcă ilegal filme de pe internet a crescut cu 30 la sută în ultimii cinci ani, arată un studiu recent.
Problema acestor ilegalităţi este intens comentată, iar soluţia cea mai convenabilă pare a fi compromisul.
Filme de succes, precum cele din seria "Transformers" sau "Harry Potter", le aduc producătorilor venituri de sute de milioane de dolari.
Cele mai multe încasări provin din vânzarea de bilete în cinematografe, dar şi din comercializarea filmului pe diferite medii de stocare, cum ar fi DVD-urile.
În Marea Britanie, un bilet la film poate fi vândut chiar şi pe 25 de lire sterline, în funcţie de peliculă şi de cinematograf, iar DVD-urile au preţuri similare în momentul lansării lor pe piaţă.
În plus, multe din produsele americane ajung foarte târziu sau chiar deloc pe piaţa britanică.
Acestea sunt câteva din motivele care îi determină pe foarte mulţi britanici, în special pe cei tineri, să apeleze la internet pentru a descărca ilegal filme.
Potrivit studiilor realizate recent, în ultimii cinci ani numărul peliculelor descărcate de pe siteurile de tip file sharing a crescut cu 30%.
Industria pierde anual în jur de 500 de milioane de lire sterline, o treime din această sumă fiind rezultatul descărcărilor ilegale de filme şi emisiuni TV.
"Este inacceptabil şi trebuie luate măsuri drastice", spune Kieron Sharp, reprezentantul unei agenţii care luptă împotriva pirateriei on-line.
Utilizatorii de internet cer preţuri mai accesibile
De cealaltă parte, utilizatorii de internet, care descarcă ilegal filme, spun că ar renunţa la această practică dacă preţurile ar fi acceptabile.
"În comparaţie cu banii pe care îi câştigă, ce facem noi este doar o picătură într-un ocean", a declarat pentru BBC un tânăr care a recunoscut că descarcă în fiecare săptămână în jur de 20 de filme de pe internet.
"Îmi asum responsabilitatea pentru faptele mele, dar cred că ar trebui pedepsiţi mai degrabă cei care vând produse descărcate de pe internet.
"În loc să caute moduri de a ne combate, reprezentanţii industriei ar trebui să stea de vorbă cu noi pentru a găsi soluţii de compromis.
"Dacă preţurile ar fi mai mici, sunt convins că fenomenul s-ar diminua considerabil", a adăugat tânărul.
O variantă care ar putea prinde contur în scurt timp, mai multe companii din industria cinematografică anunţând că sunt dispuse să colaboreze pentru înfiinţarea unor platforme, unde utilizatorii să poată viziona filme la preţuri accesibile.