Pirateria digitală, pe lista neagră a autorităţilor franceze
Autoritatea însărcinată prin lege să lupte împotriva pirateriei pe internet anunţă că va trimite până la 10.000 de avertismente pe zi celor care descarcă materiale protejate de drepturi digitale.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 13 Ianuarie 2011, 16:12
Francezii par să renunţe treptat la descărcările ilegale de muzică şi filme de pe internet, după intrarea în vigoare a legii care penalizează aceste practici.
Din zecile de mii de persoane atenţionate deja, doar o mică parte vor primi şi ultimul avertisment, după care riscă amenzi şi deconectarea forţată de la internet.
Totuşi numărul de plângeri privind încălcarea drepturilor de autor îl întrece cu mult pe cel al internauţilor avertizaţi, iar autoritătile franceze s-au angajat să fie şi mai vigilente.
Înalta autoritate independentă însărcinată prin lege să lupte împotriva pirateriei pe internet este decisă să-i sancţioneze pe internauţii care continuă să se ocupe cu descărcatul ilegal.
Din luna octombrie a anului trecut până acum, Hadopi, cum este numită pe scurt această autoritate, a trimis într-o primă fază, pe mail, 70.000 de avertismente celor care au descărcat ilegal creaţii artistice.
De acum autoritatea ameninţă că va trece la cea de-a doua etapă: persoanele care nu au înţeles de vorbă bună, ignorând primul mesaj aşa-zis pedagogic, vor primi din nou un mail, dar şi o scrisoare recomandată prin care li se va aduce la cunoştinţă recidiva.
După informaţiile presei franceze, ar fi vorba pentru moment de 1.500 de francezi în culpă.
Dacă nici aşa nu se vor conforma regulilor impuse prin lege, persoanele prinse asupra faptului a treia oară riscă să fie trimise în faţa judecătorului, care poate dispune amendarea lor cu 1.500 de euro şi suspendarea abonamentului la internet timp de o lună, fără posibilitate ca în acest interval să-şi poată face un altul.
Cele 70.000 de prime avertismente trimise deja de Hadopi sunt însă o picătură într-un ocean, faţă de 400.000 de reclamaţii săptămânale primite de la deţinători de drepturi de autor, de la creatori sau producători care se plâng că filme sau piese muzicale au fost piratate.
De aceea, înalta autoritate îşi propune să tureze motoarele şi, de la 2.000 de avertismente pe zi, câte trimite la ora actuală, până la jumătatea anului să ajungă la 10.000 zilnic.
Autorităţile lucrează şi la o nouă versiune informatică, care să permită tratarea tuturor reclamaţiilor, ceea ce în prezent nu e posibil.