Piaţa muncii din Marea Britanie, deschisă imigranţilor
Marea Britanie va renunţa în aprilie la restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru locuitorii statelor care au aderat la UE în 2004. Singurele ţări membre care nu vor avea acces liber sunt România şi Bulgaria.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 04 Martie 2011, 14:43
Marea Britanie se vede nevoită să renunţe la toate restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru locuitorii din cele opt state care au aderat la UE în 2004.
Perioada de tranziţie de şapte ani expiră la finalul lunii aprilie, când executivul de la Londra va trebui să le ofere drepturi depline acestor muncitori.
Astfel, imigranţii din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia şi Lituania vor putea activa pe piaţa muncii din Marea Britanie.
Potrivit estimărilor, circa 100.000 de persoane vor putea beneficia de ajutoare sociale sau de scutiri la plata taxelor.
Guvernul a precizat însă că sistemul de acordare a acestor beneficii va cuprinde reguli stricte pentru a împiedica apariţia unui val de imigranţi aflat în căutarea de ajutoare sociale.
Cei care vor dori să obţină aceste beneficii vor trebui să treacă mai multe teste şi să arate că au intenţia de a se stabili în Marea Britanie.
România şi Bulgaria nu vor avea acces liber pe piaţa muncii britanică
După ridicarea restricţiilor pentru muncitorii din grupul statelor care au aderat la UE în 2004, singurele ţări membre care nu vor avea accesul liber pe piaţa muncii britanică sunt România şi Bulgaria.
O nouă evaluare în cazul lor va avea loc la sfârşitul acestui an, guvernul de la Londra având opţiunea de a prelungi pentru încă trei ani perioada de restricţii.
Pentru acest lucru va fi însă nevoie ca autorităţile britanice să ceară acordul Comisiei Europene şi să prezinte motive întemeiate.
În cadrul unei conferinţe organizată pe această temă, ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, îşi exprima speranţa că din 2012 accesul românilor pe piaţa muncii nu va mai fi îngrădit.
"Prezenţa românilor care vin să lucreze aici nu afectează în nici un fel locurile de muncă ale cetăţenilor britanici. Românii vin să lucreze fie în domenii specifice, unde există cereri pe piaţa forţei de muncă, în general este vorba de profesii care necesită calificări superioare, fie în zone pe care britanicii nu le acoperă chiar din lipsă de expertiză.
"Speranţa mea este că noul guvern britanic va face o evaluare corectă şi bazată pe fundamente economice, liber de orice constrângere electorală", spune Ion Jinga.
În prezent, pentru a lucra în Marea Britanie, cetăţenii români trebuie să obţină un permis de muncă, însă guvernul a impus reguli stricte pentru eliberarea acestuia.
Astfel, cei mai mulţi preferă statutul de liber profesionist, care le dă dreptul de a lucra în Marea Britanie, cu riscul de a fi exploataţi de angajatori şi de a primi salarii mai mici.