Piaţa muncii din Franţa, "afectată de criza economică"
În luna octombrie, peste 34 de mii de persoane s-au alăturat celor care îşi caută deja un loc de muncă, ceea ce face ca la ora actuală în Hexagon să existe peste 2,8 milioane de şomeri.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 29 Noiembrie 2011, 14:41
O soluţie pentru zona euro şi pentru depăşirea astfel a situaţiei critice care afectează economia mondială este aşteptată marţi de la miniştrii de finanţe din Eurogroup.
În ultima perioadă, Europa se confruntă cu rate ale şomajului record. Se întâmplă în Marea Britanie, unde pentru prima dată în ultimii 20 de ani sunt înregistraţi 1 milion de tineri până în 24 de ani fără loc de muncă, în Spania, unde pentru la anul se aşteaptă o rată a şomajului de 23% din populaţia activă, sau în Franţa, care înregistrează cele mai mari cifre din ultimii 12 ani.
În luna octombrie, peste 34.000 de persoane s-au alăturat celor care îşi caută deja un loc de muncă, ceea ce face ca la ora actuală în Hexagon să existe peste 2,8 milioane de şomeri.
Dacă acestora li se adaugă şi cei care totuşi exercită o activitate, dar redusă, numărul total este de aproape 4,2 milioane.
Prin urmare, intenţia guvernului de la Paris de a aduce şomajul la finele acestui an la 9% este în afara discuţiei, spune ministrul muncii Javier Bertrand.
"Nu e stilul meu de a fi fatalist şi nici de a renunţa. De exemplu, putem face mai mult în domeniul interimatului. În Franţa există circa 500.000 de persoane angajate în interimat. Am să le propun tuturor societăţilor în această situaţie să creeze contracte pe perioadă nedeterminată pentru aceste persoane. Cei care optează pentru interimat ar avea în egală măsură flexibilitate şi stabilitate" a spus ministrul muncii.
La rândul său, Marie-Claire Carrere-Gée, preşedintă a Consiliului de orientare profesională, crede că autorităţile ar trebui să revină la măsurile de sprijin adoptate în timpul crizei economice din 2008-2009.
"Pledez de pildă pentru reactivarea unei măsuri luate în timpul crizei, dar care, din păcate, la ora actuală nu mai există: scutirea de la plata unor taxe pentru micile întreprinderi care angajează, ele fiind cele mai vulnerabile în actuala conjunctură şi în cazul cărora locurile de muncă trebuie neapărat păstrate, încurajate. Măsura a fost foarte eficace în timpul precedentei crizei, deci ar trebui reluată, fie şi dacă sunt avute în vedere numai categoriile considerate vulnerabile", a spus Marie-Claire Carrere-Gée.
"Ce înseamnă un plan de susţinere a locurilor de muncă? Înseamnă măsuri de şomaj parţial, de susţinere a salariaţilor precari, primii care plătesc de pe urma acestei crize", a afirmat sindicalistul Laurent Berger.
Revirimentul crizei şi planurile de austeritate din Franţa şi din Europa nici nu lăsau să se întrevadă mari speranţe în privinţa şomajului - mai spun sindicatele, care au cerut guvernului de la Paris să convoace un summit social pentru adoptarea unor măsuri puternice în favoarea creării de locuri de muncă.