Piaţa gazelor, în discuţie la Forumul Economic Internaţional
În cadrul evenimentului au fost analizate prognozele privind structura şi parametri pieţei gazelor în următoarele două decenii, precum şi aşa-zisa "revoluţie a gazelor din şisturi".
19 Iunie 2010, 08:16
Marile probleme ridicate de criza economică mondială, sunt dezbătute, zilele acestea, la Forumul Economic Internaţional, de la Sankt Peteresburg.
Printre subiectele fierbinţi aflate în discuţie se numără şi cel referitor la resursele energetice şi evoluţia preţurilor acestora, în perioada următoare.
Discuţiile de la forum s-au axat pe două mari teme: prognozele privind structura şi parametri pieţei gazelor, în următoarele două decenii, şi aşa-zisa "revoluţie a gazelor din şisturi", care au cunoscut un adevărat "boom" în Statele Unite, pe care unii le văd ca o alternativă la gazele tradiţionale, cele transportate pe conducte.
În ceea ce priveşte piaţa gazelor, opinia generală este că aceasta va creşte în următoarele două decenii. După unele prognoze, s-ar putea chiar tripla.
Dar această creştere va fi însoţită de diversificare şi de creşterea ponderii gazelor lichefiate şi a celor din şisturi.
Un factor al creşterii consumului de gaze în Europa, de pildă, va fi creşterea consumului de energie electrică în Europa, aprecia şeful Royal Dutch Shell, Peter Voser.
Pe de altă parte, unii participanţi consideră că în perspectiva anului 2030 Rusia va rămâne principalul furnizor de gaze tradiţionale pentru Europa, iar prim-vicepremierul rus Igor Secin declara că Ruisa va investi, în următorii cinci ani, o sută de miliarde de dolari, în exploatarea de noi mari zăcăminte.
Alexei Miller, şeful Gazprom-ului, a spus că investiţiile vor fi făcute pe fondul dezvoltării pieţei asiatice, care va egala în viitor piaţa europeană la cantitatea de gaze importate din Rusia.
În plus, în joc intră şi piaţa Rusiei, care peste patru ani va cunoaşte o aliniere la preţurile europene, în ceea ce priveşte cel puţin consumatorii industriali şi va deveni astfel una din pieţele foarte atractive pentru producătorii ruşi.
Directorii generali şi preşedinţii principalelor mari companii de petrol şi gaze din lume care au participat la sesiune au răspuns unor sondaje fulger privind preţul la gaze în perspectiva anului 2013.
Majoritatea, peste 45% , au spus că acest preţ va fi între 200 şi 300 de dolari.
Însă, după cum spunea preşedintele Gazprom, Alexei Miller, acest preţ va fi în realitate mult mai mare, întrucât în Europa, în momentul de faţă, este superior acestei cifre.