Phenianul anunţă concesii prin intermediari
Oficialii de la Phenian au anunţat, prin guvernatorul statului american New Mexico, Bill Richardson, că armată nord coreeană a renunţat pe moment la ideea represaliilor.
21 Decembrie 2010, 11:59
În timp ce duminică cei 5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate nu reuşeau să ajungă la o declaraţie comună cu privire la criza din peninsula coreeană, cu China şi Rusia opunându-se condamnării explicite a Coreei de Nord pentru atacurile împotriva Coreei de Sud, guvernatorul statului american New Mexico, Bill Richardson, se întâlnea la Phenian cu negociatorul nuclear şef Kim Kye-Gwan şi cu generalul Pak Rim-Su, care comandă forţele militare nord coreene de-a lungul tensionatei graniţe cu Coreea de Sud.
Guvernatorul Richardson, fost ambasador al SUA la ONU este, aproape în mod tradiţional negociatorul neoficial american în Coreea de Nord. Vizita sa a fost aprobată de departamentul de stat.
Bill Richardson a reuşit să se afle în poziţia de a transmite un mesaj din partea liderilor nord-coreeni care a relaxat pe moment tensiunile după ce ele atinseseră duminică un vârf periculos. Coreea de Nord ameninţase că răspunsul său la exerciţiile militare desfăşurate de Coreea de Sud, va conduce la o "catastrofă" în peninsulă.
Armata nord-coreeană spune că a renunţat pe moment la ideea represaliilor
Guvernatorul american a anunţat într-o declaraţie emisă din Phenian că armata nord-coreeană a renunţat la ideea represaliilor.
Mai mult, Bill Richardson a semnalat că liderii nord coreeni vor permite revenirea inspectorilor ONU la facilităţile nucleare ale ţării.
Luna trecută Coreea de Nord a dezvăluit funcţionarea unei noi centrale nucleare de îmbogăţire a uraniului, ceea ce a lansat un val de îngrijorări internaţionale privind o nouă potenţială sursă de construire a bombei nucleare, în afara programului cu plutoniu al Phenianului.
Guvernatorul Richardson a mai declarat că liderii nord coreeni au acceptat să negocieze vânzarea unei terţe părţi a barelor de combustibili necesari îmbogăţirii uraniului ca şi discutarea creării unei comisii militare care să monitorizeze şi să prevină conflicte în ariile disputate din Marea Galbenă, alături de înfiinţarea unui telefon roşu cu Seulul în acest sens.
Experţii spun, însă, că aceste concesii anunţate prin intermediar sunt numai o tactică a Phenianului menită să relaxeze presiunile internaţionale asupra sa.
Experţii spun că aceste comentarii ar fi fost semnificative dacă ele ar fi fost făcute direct şi în mod oficial de către liderii nord coreeni.
Aceiaşi experţi spun că, în cazul în care situaţia nu se va întoarce în favoarea sa, Coreea de Nord va da înapoi de la promisiunile făcute.