Petiţia sindicatelor din presa română, respinsă la Bruxelles
Documentul depus de sindicaliştii din presa română la Parlamentul European, prin care aceştia constestă includerea presei ca vulnerabilitate în Strategia naţională de apărare, a fost respins.
03 Decembrie 2010, 09:19
Petiţia depusă de sindicaliştii din presa română, la Parlamentul European, constestând includerea presei ca vulnerabilitate în Strategia naţională de apărare, a fost respinsă joi în comisia pentru petiţii.
Închiderea petiţiei a fost votată de reprezentanţii Partidului Popular European.
Eurodeputaţi români din alte grupuri politice - este cazul eurodeputaţilor PSD şi PNL - au contestat procedura de vot a petiţiei jurnaliştilor români.
În intervenţia sa, Valeriu Turcan, reprezentantul preşedinţiei României la dezbaterea de joi, a spus că paragraful din Strategia de securitate naţională nu impune condiţii şi nici restricţii presei, ci este un document de viziune.
Valeriu Turcan a spus că Strategia naţională de apărare nu contravine prevederilor Constituţiei României.
"Constituţia stipulează că mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.
"Afirmaţii tendenţioase, de genul "un atac fără precedent la adresa libertăţii de exprimare" sau "Strategia naţională de apărare menţionează explicit ca vulnerabilităţi acţiunile mass-media" nu au darul să contribuie la o dezbatere sinceră, cu privire la un fenomen atât de negativ precum campaniile de presă la comandă. Repet, nu există efecte juridice ca urmare a unui astfel de paragraf", a declarat Valeriu Turcan.
La votul pentru închiderea petiţiei a participat doar Partidul Popular European
De partea cealaltă, petiţionarii, reprezentaţi de preşedintele MediaSind, au susţinut că paragraful este un atac la libertatea presei.
"Domnul Turcan se înşală, din păcate, pentru că textul prezentat în Strategia naţională de apărare este foarte clar - se referă la campaniile de presă. Orice îngrădire a acţiunilor presei, că se numesc ele campanii, că se numesc reportaje, anchete etc, etc., au legătură cu presa", a explicat Cristi Godinac.
Dezbaterea de joi s-a încheiat cu un vot pentru închiderea petiţiei, un vot la care nu au participat decât membrii Partidului Popular European.
"În România, libertatea presei este totală. Niciun ziar, în România n-a fost închis, niciun ziarist n-a fost arestat, ameninţat, răpit, bătut, atins cu o floare pentru opiniile lui.
"Dimpotrivă, aş vrea să spun că România este într-o situaţie excepţională: România e ţara în care preşedintele republicii a pierdut, în instanţă, un proces, în faţa unui ziarist", a declarat eurodeputatul PDL, Traian Ungureanu.
Celelalte grupuri politice, care ceruseră ca petiţia să rămână deschisă până la votul din Parlamentul României, pentru "Strategia Naţională", au părăsit sala, în momentul votului, în semn de protest.
"Vom ridica acest incident pe agenda conferinţei preşedinţilor, cerând să se anuleze votul de astăzi.
"Vom repune la vot decizia de joi, în proxima şedinţă a Comisiei de Petiţii. Vom cere, în mod explicit, Comisiei Europene, să supravegheze cum se implementează carta în statele membre", a spus eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru.