Peste 8000 de copii ucraineni ar fi deportați pe teritoriul Federației Ruse
Loctenent colonel Serhei Hupcik, de la departamentul care se ocupă de anchetarea crimelor de război din cadrul Poliției Naționale a Ucrainei, a declarat pentru Radio România Actualități că e vorba de un proces continuu, care necesită resurse pe măsură, și că unul dintre cele mai dramatice aspecte întâlnite a fost deportarea copiilor.
Articol de Ilie Pintea, Ucraina, 04 Februarie 2023, 10:02
Peste 61.000 de dosare privind crimele de război comise de armata Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei sunt instrumentate în prezent de poliția națională, care colaborează cu anchetatori din străinătate.
Potrivit autorităților de la Kiev, peste 8000 de copii ar fi deportați pe teritoriul Federației Ruse.
Un număr neprecizat de persoane se află deja în detenție pentru crimele de război documentate de polițiștii ucraineni, iar pe măsură ce și alte teritorii sunt eliberate de sub ocupația rusă, apar noi cazuri.
Loctenent colonel Serhei Hupcik, de la departamentul care se ocupă de anchetarea crimelor de război din cadrul Poliției Naționale a Ucrainei, a declarat pentru Radio România Actualități că e vorba de un proces continuu, care necesită resurse pe măsură, și că unul dintre cele mai dramatice aspecte întâlnite a fost deportarea copiilor:
"Momentan, peste 61.000 de procese penale au fost deschise cu privire la crimele de război comise de soldații Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei în timpul conflictului armat. Dacă e să vorbim de direcții, acestea sunt deschiderea focului asupra obictivelor civile, organizarea de locuri de tortură și reținerea cetățenilor, agresiunile de ordin sexual, deportarea cetățenilor Ucrainei, inclusiv a minorilor sau activitatea de colaboraționism. Nu putem stabili o cifră exactă a victimelor, e un proces continuu. Găsim locuri în care au fost îngropați, avem plângeri din partea oamenilor, această cifră e în continuă creștere. Cel puțin 44 de persoane au fost torturate până la moarte, peste 100 de oameni au suferit leziuni corporale grave – subliniez, e doar ce am văzut, însă mai există forme de tortură care nu implică agresiunea fizică. Mulți nici nu s-au adresat autorităților, mai ales când a fost vorba de agresiuni sexuale, deoarece oamenii nu vor să mai retrăiască acest coșmar. În ce privește persoanele deportate, nu putem avea o cifră precisă pentru că nu știm ce se întâmplă în teritoriile ocupate. Până în prezent, a fost documentată și sunt deschise procese penale pentru deportarea a aproape 8000 de copii, asta ca să înțelegeți proporțiile acestei tragedii".
Ieri, la Kiev, Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că un Centru internaţional de Urmărire Penală a ”crimei de agresiune” din Ucraina urmează să fie înfiinţat la Haga, precizând că Rusia trebuie să plătească pentru crimele de război comise în Ucraina.
AUDIO: Peste 8000 de copii ucraineni ar fi deportați pe teritoriul Federației Ruse.