Peste 600 de comunitati religioase din Ucraina, printre care și unele românești, acuzate că sunt subordonate Moscovei
În Transcarpatia comunitățile de etnici români acuză că cererile lor de rupere a legăturilor cu entitatea bisericească din Rusia nu au fost înregistrate de funcționarii ucrainenii și astfel au ajuns într-o situație delicată.
Articol de Alex Buzică, 26 Aprilie 2023, 20:32
Functionarii ucraineni acuza peste 600 de comunitati religioase din Ucraina, printre care si unele romanesti, ca sunt inca subordonate Moscovei, cu toate ca majoritate preotilor etnici romani din tara vecina au facut demersurile necesare pentru a se rupe de Patriarhul Kiril al Rusiei dupa ce acesta a declarat ca sustine razboiul.
Doar in Transcarpatia comunitatile de etnici romani acuza ca cererile lor de rupere a legaturilor cu entitatea bisericeasca din Rusia nu au fost inregistrate de functionarii ucrainenii si astfel au ajuns intr-o situatie delicata.
Majoritatea comunitatilor religioase romanesti din tara vecina apartin de Biserica Ortodoxa Ucraineana, care pana la razboi era subordonata canonic Mitropoliei din Rusia. Insa o data cu izbucnirea conflictului, relatiile dintre cele doua s-au rupt, insa nu si pe hartie, din cauza birocratiei din Ucraina.
Nicio comunitate bisericească din Transcarpatia nu a părăsit Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova a declarat astazi Oleksandr Lyah, șeful Administrației Militare Regionale de la Ujgorod.
Dar parohiile romanesti din comuna Slatina, Ucraina de exemplu, au facut demersuri pentru a rupe orice legaturi cu Moscova insa cererile lor au fost ignorate de catre guvernantii ucraineni.
Cel putin pe hartie, cu toate ca aceste biserici nu il mai pomenesc in slujbele lor pe Patriarhul Kiril.
Aflam mai multe de la Alexandrina Cernov – Membru al Academiei Romane si redactor sef glasul bucovinei Cernauti: Biserica, care este păstorită în Ucraina de Onufrie, a fost subordonată Patriarhiei de la Moscova. Deci dupa inceputul razboiului, mitropolitul Onufrie a convocat un sinod prin care a declarat că se desparte de Biserica de la Moscova. Astfel Mitropolitul KIRIL nu mai este pomenit în slujbele pe care le fac bisericile românești in Ucraina. Tot așa s-a declarat și Mitropolitul Longhin de la Bănceni. Longhin de mult nu mai îl pomenea pe Kiril in slujbele lui. Tot ce se intampla acum este doar o problema birocratica.
Chiar daca este doar o problema birocratica, si comunitatea romaneasca nu mai are nici o legatura cu Patriarhia de la Moscova, aceasta situatie pateaza imaginea comunitatii romanesti din Trascarpatia, iar etnicii romani din regiune fac apel pentru rezolvarea acestei probleme cat mai curand.