Peste 2 miliarde de oameni trăiesc fără apă potabilă acasă
Articol de Cristina Dumitrescu, 22 Martie 2024, 21:03
2,2 miliarde de oameni trăiesc fără apă potabilă acasă, iar 115 milioane beau apă de suprafață, arată statisticile ONU prezentate vineri, 22 martie, de Ziua Mondială a Apei.
Tema din acest an, "Apă pentru pace", atrage atenția că atunci când această resursă este limitată sau poluată, când oamenii au acces inegal sau nu au acces la apă, tensiunile pot crește între comunități și țări.
"Tema aleasă în acest an aduce o dimensiune nouă a acestei resurse naturale, și anume aceea de omogenizator al diferențelor acumulate în timp de ordin politic, economic, cultural, de către principalii actori instituționali sau statali. Totodată, subliniază, implicit, rolul esențial pe care îl are apa în istoria și evoluția popoarelor, dar și în menținerea stabilității globale. Deși mai mult de 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apele care le traversează frontierele, doar 24 de state din cele 153 de țări care împart râuri, lacuri și ape subterane cu vecinii lor au acorduri pentru apa pe care o folosesc împreună. Din fericire, printre acestea se numără și țara noastră", a explicat Sorin Lucaci, directorul general al Administrației Naționale Apele Române.
Totuși, într-un clasament realizat de Federația Europeană a Asociațiilor Naționale de Servicii de Apă, România, alături de Bulgaria și Italia, se află pe primele locuri în ce privește pierderile de apă, cu 40% de apă necontorizată sau nefacturată. La polul opus, cu pierderi minime, sunt Germania, Luxemburg, Olanda și Danemarca.
Apa necontorizată nu irosește doar resurse hidrice, ci și energia utilizată sau emisiile de carbon folosite pentru extragere și distribuire. Industria apei este responsabilă pentru opt procente din totalul gazelor cu efect de seră din Uniunea Europeană, iar pierderile dintr-un an ar putea acoperi consumul mediu al populațiilor Austriei și Germaniei la un loc.