Peste 190 de state au ajuns luni la un acord pentru a încerca să oprească distrugerea biodiversităţii şi a resurselor acesteia
Acordul semnat la Conferinţa ONU pentru biodiversitate (COP15) de la Montreal vizează în special protejarea a 30% din planetă până în 2030 şi creşterea la 30 de miliarde de dolari a ajutorului anual pentru biodiversitate în ţările în curs de dezvoltare.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Decembrie 2022, 09:40
Acordul semnat la Conferinţa ONU pentru biodiversitate (COP15) de la Montreal este un "moment de cotitură" pentru biodiversitate, a salutat luni diplomaţia americană, subliniind rolul Chinei în încheierea acestui acord istoric, relatează France Presse.
După patru ani de negocieri dificile, zece zile şi o noapte de maraton diplomatic, peste 190 de state au ajuns luni la un acord pentru a încerca să oprească distrugerea biodiversităţii şi a resurselor acesteia.
"Acest cadru global al biodiversităţii este momentul de cotitură despre care credem că avem nevoie pentru a combate criza biodiversităţii", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.
El a descris acordul drept "radical şi ambiţios", exprimându-şi speranţa că "activitatea intensă depusă în acest cadru se va traduce în rezultate concrete".
Acest "pact pentru pace cu natura", numit "Acordul Kunming-Montreal", îşi propune să protejeze Pământul, oceanele şi speciile de poluare, degradare şi criza climatică.
Ţările au convenit asupra unei foi de parcurs care vizează în special protejarea a 30% din planetă până în 2030 şi creşterea la 30 de miliarde de dolari a ajutorului anual pentru biodiversitate în ţările în curs de dezvoltare, notează Agerpres.