"Peste 1100 de persoane" şi-au pierdut viaţa în cutremurul din Sumatra
Seismologii spun că între cutremurele din Indonezia şi insulele Samoa, nu există nici o legătură.
Articol de Ionuţ Dragu, 01 Octombrie 2009, 16:10
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că cel puţin 1.100 de persoane au fost ucise în timpul puternicului cutremur de pământ care a lovit insula indoneziană Sumatra, miercuri.
Echipele de salvare nu au reuşit, deocamdată, se evalueze efectele totale ale dezastrului, iar coordonatorul ONU pentru probleme umanitare, John Holmes, a estimat că numărul celor care şi-au pierdut viaţa va continua să crească.
Un oficial al agenţiei pentru gestionarea catastrofelor a declarat că "există încă zone în care nu am reuşit să ajungem", prin urmare numărul victimelor poate fii mult mai mare. Numeroase persoane au fost prinse sub dărâmăturile clădirilor care s-au prăbuşit în Padang şi în regiune, iar autorităţile se aşteaptă la creşterea bilanţului, care ar putea ajunge la "câteva mii de morţi", din cauza pagubelor mari.
Sumatra este situată într-o zonă cu mari riscuri seismice, mai exact între o mare falie continentală şi o zonă de subducţie oceanică.
Seismul, urmat de un tsunami în insulele Samoa şi cutremurule care au lovit insula indoneziană Sumatra nu au avut legătură între ele, chiar dacă au survenit pe "centura de foc" a Pacificului, sunt de părere experţi seismologi, citaţi joi de AFP.
Cutremurul cu magnitudinea 8 grade pe scara Richter, produs marţi în insulele Samoa din Pacificul de Sud, a declanşat un tsunami în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproape 500 de persoane, potrivit celui mai recent bilanţ. Acest cutremur a fost urmat, miercuri, de un altul cu magnitudinea de 7,6 grade care a lovit oraşul Padang din Sumatra.
"Centura de foc" a Pacificului, care mărgineşte cel mai mare ocean planetar, concentrează unele din cele mai importante zone de subducţie din lume. Mai exact plăci de scoarţă terestră care se deplasează cu mare viteză geologică (mai mulţi centimetri pe an) sub alte plăci. Din această cauză tensiunile enorme acumulate răbufnesc prin seisme de intensitate mare.