Perspectiva unui Brexit nereglementat
Perspectiva unui Brexit nereglementat provoacă tot mai multe îngrijorări în Marea Britanie.
Articol de Florin Lepădatu, 08 August 2019, 08:14
Perspectiva unui Brexit nereglementat provoacă tot mai multe îngrijorări în Marea Britanie, în condiţiile în care premierul Boris Johnson pare decis ca Londra să părăsească Uniunea Europeană la data de 31 octombrie indiferent dacă va exista sau nu un acord.
Şeful Departamentului Antiterorist din cadrul Scotland Yard-ului a avertizat chiar miercuri că securitatea ţării va avea de suferit prin pierderea accesului la baza de date a sistemului de informaţii Schengen 2 şi a posibilităţii de a folosi mandatul de arestare european.
Cele mai serioase îngrijorări sunt legate însă de economie.
Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii şi companiile din industria alimentară britanică au cerut guvernului să adopte măsuri pentru a diminua impactul Brexitului, acesta ar putea genera chiar şi penurii de alimente pe piaţa britanică, după cum explică în "Radiojurnal", trimisul nostru la Londra, Dan Vasiliu: "Regulile actuale îi împiedică pe furnizori şi pe vânzători să discute despre stocuri şi preţuri, dar această prevedere va trebui anulată pentru a combate efectele unui Brexit fără acord - spun companiile din domeniul alimentar.
Considerăm că vor exista perturbări grave, care vor continua timp de săptămâni sau luni după ieşirea din Uniunea Europeană.
Este posibil ca ele să fie uşor atenuate de constituirea unor rezerve în cursul primelor săptămâni, dar în cazul alimentelor proaspete aceste stocuri nu pot dura foarte mult timp - a declarat pentru BBC, Tim Rycroft, reprezentantul Federaţiei Food&Drink.
El a adăugat că, în cazul în care criza alimentară se va prelungi de-a lungul mai multor luni, guvernul ar putea apela la companiile din domeniul pentru a ajuta comunităţile izolate sau grupurile vulnerabile, precum copiii şi bătrânii.
Dar în acest caz firmele vor trebui să colaboreze între ele, lucru imposibil fără modificarea legii.
Tim Rycroft a apreciat de asemenea că 31 octombrie, data la care Brexitul ar urma să aibă loc, este probabil cea mai proastă dată pentru sectorul alimentar, deoarece odată cu apropierea Crăciunului magazinele vor fi deja pline, iar spaţiul în depozite va fi limitat.
În cazul unui Brexit fără acord, Bruxellesul a anunţat că va institui imediat controale vamale, inspecţii privind securitatea alimentară şi verificări ale standardelor europene la frontiera sa cu Regatul Unit, ceea ce va duce cel mai probabil la blocaje masive."