Permis de sănătate pentru accesul la unele spații publice, în Bulgaria
Bulgaria instituie, de la 21 octombrie, obligativitatea unui permis de sănătate pentru accesul la unele spații publice.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Octombrie 2021, 18:23
În Bulgaria va deveni obligatoriu "Certificatul verde" COVID pentru accesul în interior la restaurante, cinematografe, săli de sport și centre comerciale, a anunțat marți ministrul sănătății, în contextul în care țara se confruntă cu un număr tot mai mare de infecții cu coronavirus.
Permisul de sănătate - un certificat digital sau pe hârtie care dovedește vaccinarea, testarea negativă sau recuperarea recentă în urma îmbolnăvirii COVID - a fost conceput inițial pentru a ușura călătoriile între statele Uniunii Europene.
Începând cu 21 octombrie, persoanele care doresc să viziteze spații publice interioare, inclusiv cafenele, hoteluri, săli de concerte, muzee sau să meargă la piscine ar trebui să prezinte un astfel de permis de sănătate, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Stoicho Katsarov.
"Numărul de noi infecții și decese este în creștere. Asta ne obligă să impunem măsuri suplimentare. Toate activitățile la interior ar trebui să fie desfășurate cu un certificat verde", a declarat dl Katsarov, lansând un apel în același timp prin care îndeamnă bulgarii sceptici la vaccinare să se imunizeze.
Bulgaria este țara cu cel mai mic număr de persoane vaccinate anti-COVID din UE și a avut cea mai mare rată a mortalității din blocul comunitar european în ultimele două săptămâni.
Doar 25% din cele șapte milioane de persoane din Bulgaria s-au imunizat cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID, cu mult sub media UE de aproape 80 de procente.
Marți, Bulgaria a raportat 4.979 de noi cazuri de infecție cu coronavirus, cel mai mare număr zilnic de la sfârșitul lunii martie și a înregistrat alte 214 de decese pe fondul COVID în ultimele 24 de ore.
Katsarov a spus că tot personalul medical și îngrijitorii de la domiciliu trebuie să prezinte un permis de sănătate pentru a lucra.
Măsura nu va fi obligatorie pentru profesori, însă școlile din regiunile în care sunt infectate peste 750 de persoane la 100.000 de locuitori vor fi nevoite să treacă la desfășurarea de cursuri în mediul online.
Katsarov a spus că un eșec de a diminua răspândirea bolii ar putea atrage instituirea de restricții mai dure și chiar instituirea unei carantine totale, relatează REUTERS citată de RADOR.