Pericol nuclear, după cutremur şi tsunami
Prim-ministrul japonez a numit dezastrul petrecut vineri drept "cea mai gravă criză de la al doilea război mondial". Autorităţile au instituit stare de urgenţă la trei reactoare nucleare.
Articol de Ioana Dogaru, 13 Martie 2011, 19:36
Cutremurul care a lovit Japonia vineri seara a fost actualizat la o magnitudine de 9,0 de către autorităţile japoneze. Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite US Geological Survey nu a făcut această schimbare, informează The Guardian.
Prim-ministrul japonez a numit dezastrul petrecut vineri drept "cea mai gravă criză de la al doilea război mondial".
Premierul a mai avertizat că este posibil ca în anumite zone energia electrică să fie întreruptă prin rotaţie pentru a evita avarii imprevizibile, informează BBC News.
În ceea ce priveşte centrala nucleară Fukushima, premierul Naoto Kan a declarat că situaţia rămâne gravă după apariţia unei defecțiuni la două reactoare.
Aceasta i-a obligat pe operatorii centralei de la Fukushima să elibereze în atmosferă o parte din aburul radioactiv, pentru a reduce presiunea şi, implicit, riscul unei deflagraţii.
Şeful executivului de la Tokio a precizat că faţă de dezastrul de la Cernobâl din 1986, la Fukushima radiaţiile nucleare nu au fost emise în aer.
Stare de urgență, extinsă
Autorităţile din Japonia au declarat stare de urgenţă şi la centrala nucleară Onagawa, după ce a fost semnalat un nivel ridicat de radioactivitate, informează Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.
AIEA precizează că reactoarele nucleare de la Onagawa "sunt sub control".
"Autorităţile încearcă să afle care este sursa radiaţiilor", explică AIEA.
Oficialii niponi au declarat anterior, că există un risc de explozie la un al doilea reactor de la centrala Fukushima, dar Edano Yukio, secretar-şef al guvernului, a declarat că unitatea ar putea rezista deflagraţiei.
Replici după cutremur
Mai mult de 250 de replici au zguduit Japonia după cutremurul iniţial de vineri.
US Geological Survey a declarat că 30 din acestea au fost de magnitudine șase.
Agenţia meteorologică din Japonia a declarat că există o şansă de 70% să se producă un nou cutremur cu magnitudinea de șapte pe scara Richter în următoarele trei zile, potrivit the Guardian.
The US Geological Survey susţine că acest cutremur a mutat insula principală a Japoniei cu 2,4 metri.
Aproximativ 100.000 de soldaţi japonezi, aproximativ 40% din forţele armate nipone, iau parte la operaţiunile de salvare.
Vice-primarul din Tokyio a declarat că 44000 de porţii de biscuiti, 643 de mii porţii de orez instant şi 57000 de unităţi de lapte condensat sunt pe drum spre zona de dezastru, împreună cu 384,000 pături şi 9000 toalete portabile.
Autorităţile din Japonia au decretat stare de urgenţă şi la centrala nucleară Onagawa, după ce a fost semnalat un nivel ridicat de radioactivitate, informează Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.