Percheziţii la două locuinţe folosite de copilotul avionului prăbușit
Anchetatorii au ridicat un calculator şi mai multe documente în încercarea de desluşi motivele pentru care tânărul de 28 de ani ar fi recurs la prăbușirea avionului.
Articol de Radiojurnal, 27 Martie 2015, 08:30
Poliţia germană a percheziţionat două locuinţe folosite de copilotul de la Germanwings pe care autorităţile franceze îl acuză că a prăbuşit intenţionat avionul Airbus cu 150 de persoane la bord.
Anchetatorii au ridicat un calculator şi mai multe documente în încercarea de desluşi motivele pentru care tânărul de 28 de ani ar fi recurs la acest gest.
Potrivit procurorului francez Brice Robin, din înregistrările uneia din cutiile negre ale avionului reiese că pilotul a părăsit la un moment dat cabina, apoi nu a mai fost lăsat să revină la locul lui.
"Interpretarea cea mai plazibilă, cea mai credibilă pentru noi este că, în mod voit, copilotul a refuzat să deschidă uşa cabinei pentru comandantul avionului şi a acţionat butonul care comandă reducerea altitudinii de zbor dintr-un motiv pe care acum nu îl cunoaştem, dar care poate fi analizat drept o intenţie de a distruge avionul", a afirmat Brice Robin.
Preşedintele Companiei Lufthansa, proprietara diviziei lowcost Germanwings, s-a declarat consternat de ipoteza unui act criminal.
Carsten Spohr a dat asigurări că piloţii Lufthansa sunt aleşi cu mare grijă în funcţie de capacităţile lor tehnice şi mentale, dar a spus că astfel de cazuri sunt greu de prevenit.
"Vreau să spun că aceasta este cea mai mare tragedie pentru compania noastră în cei 40 de ani de existenţă.
"Suntem mândri de piloţii noştri.
"Aşa cum am mai spus, piloţii noştri sunt cei mai buni din lume.
"De decenii suntem mândri să ştim că piloţii noştri sunt excelenţi profesionişti. Pentru mine, ceea ce s-a întâmplat este o excepţie tragică, dar un caz izolat", a afirmat Carsten Spohr.
După dezvăluirile legate de catastrofa aviatică din sudul Franţei, mai multe companii aeriene din Europa şi Canada au anunţat schimbări în procedurile de siguranţă, care să impună de acum prezenţa în cabină a doi membri ai echipajului pe toată perioada zborului.