Pentru Rusia, întâlnirea Putin-Biden e subiectul favorit de comunicare
Summitul bilateral în direct al președinților Vladimir Putin și Joe Biden ar urma să aibă loc în această vară, dar data și țara nu au fost încă stabilite.
27 Aprilie 2021, 05:05
Pentru Rusia, întâlnirea Putin-Biden este de departe subiectul favorit de comunicare, în pofida deteriorării relațiilor cu europenii și NATO, inclusiv pe fondul situației tot mai complicate din estul Ucrainei.
Summitul bilateral în direct al președinților Vladimir Putin și Joe Biden ar urma să aibă loc în această vară, dar data și țara nu au fost încă stabilite, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El nu a comentat informațiile din presă potrivit cărora întâlnirea ar putea să aibă loc cu ozacia turneului european al liderului de la Casa Albă, care urmează să participe la Summiturile NATO și G7, dar a confirmat că o asemenea propunere a fost discutată în timpul convorbirii telefonice de acum două săptămâni între Putin și Biden.
Pe 13 aprilie, preşedintele Joe Biden l-a sunat pe omologul său rus, Vladimir Putin, propunându-i să aibă în lunile următoare o întâlnire bilaterală în direct într-o țară din Europa. Deocamdată, Vladimir Putin nu a dat niciun răspuns, dar participarea sa la summitul privind clima, la care a fost, de asemenea, invitat de liderul american, este un semn favorabil întâlnirii ruso-americane la vârf.
În acest sens se poate interpreta și decizia Rusiei de a încheia masivele manevre de la granița cu Ucraina, retragerea acestor forțe fiind considerată de Statele Unite o condiție a deescaladării tensiunilor în regiune. Washingtonul, la rândul lui, a renunțat să trimită în Marea Neagră două distrugătoare.
În pofida prelungirii imediat după instalarea administrației Biden a Tratatului ruso-american privind reducerea armelor nucleare ofensive, relațiile dintre Moscova și Washington au ajuns în prezent la un nou și periculos minim istoric. Răspunzând la noua serie de sancțiuni și expulzări de diplomați, impusă de Statele Unite, care au acuzat Rusia de atacuri cibernetice și interferența în alegerile prezidențiale, Moscova a răspuns prin expulzarea unui număr similar de diplomați americani, anunțarea propriei liste negre și impunerea de restricții activității misiunilor diplomatice americane.
Sptămâna trecută, la recomandarea Kremlinului, ambasadorul american la Moscova a plecat la Washington pentru consultări. Ambasadorul rus în Statele Unite a fost rechemat tot pentru consultări în luna martie, ca reacție la interviul preşedintelui Joe Biden în care acesta l-a numit pe liderul de la Kremlin "ucigaș".
Aceste evoluții contradictorii au loc pe fondul mega-scandalului diplomatic dintre Moscova și Praga, soldat cu reducerea la minimum a personalului diplomatic al celor două țări și expulzări de diplomați în care au fost implicate mai multe țări.
Pe de altă parte, Moscova a anunțat că va reacționa corespunzător la expulzarea adjunctului atașatului său militar de la Bucureşti. În momentul de față, guvernul rus lucrează la o listă de țări care, în conformitate cu decretul semnat sâmbătă de preşedintele Vladimir Putin, vor fi declarate inamicale.
Aceasta presupune, între altele, că misiunile lor diplomatice nu vor mai avea dreptul să angajeze personal tehnic din rândul cetățenilor ruși. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a confirmat că pe liste figurează deja Statele Unite.