Pentagonul, sub ameninţarea unei scurgeri masive de informaţii
Departamentul Apărării a stabilit o echipă specială de 120 de experţi, în alertă de câteva săptamâni, pentru a determina ce informaţii ar putea fi compromise şi care să examineze potenţiala scurgere de informaţii.
19 Octombrie 2010, 10:37
Pentagonul spune că este pregătit să facă faţă unei potenţiale masive scurgeri de informaţii de 400.000 de documente dintr-o bază de date militare privind operaţiunile din Irak. Informaţiile ar putea fi postate pe web-site-ul organizaţiei WikiLeaks înfiinţate în 2006 de către un australian.
Departamentul Apărării a stabilit o echipă specială de 120 de experţi în alertă de câteva săptamâni pentru a determina ce informaţii ar putea fi compromise şi care să examineze potenţiala scurgere de informaţii.
Dacă va fi confirmată, scurgerea ar putea fi mai mare decât cea din iulie când WikiLeaks posta pe site-ul său 70.000 de documente privind războiul din Afganistan care a fost considerată cea mai masivă scurgere de documente din istoria armatei SUA.
Documentele despre războiul din Afganistan, aflat în al noulea său an, au incitat o dezbatere furioasă deşi nu conţineau revelaţii majore.
Investigaţiile privind documentele legate de războiul din Afganistan s-au concentrat asupra lui Bradley Manning, în vârstă de 23 de ani, care a lucrat ca analist militar al informaţiilor în Irak.
El este sub arest, acuzat de a fi publicat o înregistrare video clasificată a unui atac din 2007 în Irak. Imaginile arată soldaţi americani împuşcând dintr-un elicopter Apache, 12 civili, inclusiv doi fotoreporteri ai agenţiei de presă Reuters.
Informaţii din Afganistan, apărute deja în presă
Înregistrarea video intitulată "Crime Colaterale" a fost văzută pe internet de milioane de oameni.
Bradley Manning, care ar putea primi 52 de ani de închisoare pentru a fi publicat cele 70.000 de documente conţinând informaţii clasificate, a făcut în aparenţă gestul pentru a demonstra că SUA nu câştigă în Afganistan.
În iulie, şeful Marilor State Majore Reunite, amiralul Mike Mullen avertiza WikiLeaks că va avea mâinile pătate de sângele soldaţilor americani şi informatorilor afgani.
Organizaţia WikiLeaks spune că este finanţată de activişti ai drepturilor omului, ziarişti cât şi de către public. Fondatorul său este un activist australian al internetului, Julian Assange, care a fost student la fizică şi matematică fără a-şi fi luat diplomele. El este membru al unui grup internaţional de hackeri, International Subversives – şi programator de computere.
Julian Assange a declarat luni că postarea informaţiilor nu este iminentă.