PE cheamă CE în faţa Curţii de Justiţie
Parlamentul European critică faptul că a fost exclus de către miniştrii justiţiei şi afacerilor interne din procesul de luare a deciziilor în privinţa unui nou mecanism de evaluare a Spaţiului Schengen.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 12 Iunie 2012, 13:43
Parlamentul European cheamă Consiliul European în faţa Curţii de Justiţie de la Luxmbourg după ce a fost exclus de către miniştrii justiţiei şi afacerilor interne din procesul de luare a deciziilor în privinţa unui nou mecanism de evaluare a Spaţiului Schengen.
Marţi mai mulţi eurodeputaţi au cerut explicaţii ministrului danez al justiţiei.
UE traversează o criză fără precedent între instituţiile sale principale, Parlamentul European şi Comisia Europeană pe de o parte şi şefii de guvern şi de stat din cele 27 de state membre pe de altă parte.
--fb1Aceasta după ce miniştrii justiţiei şi ai afacerilor interne au decis săptămâna trecută să excludă Parlamentul European dintr-un rol activ în configurarea noului mecanism de evaluare Schengen prin schimbarea bazei juridice.
De la art. 77 al tratatului care ar fi însemnat o decizie la art. 70 care restrânge rolul parlamentului la o simplă procedură de consultare ceea ce înseamnă că de fapt poziţia legislativului ar putea fi ignorată.
Luni seara în cadrul unei reuniuni a comisiei de libertăţi civile, Comisia Europeană şi principalele grupuri politice, grupul partidului popular european, socialiştii şi democraţii şi ALDE, Aliana Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa au anunat că îşi vor mandata preşedinţii să declanşeze procedura de chemare în instanţă a Consiliului European.
Tot luni, Comisia Europeană a adoptat punctul său de vedere cu privire la cele două rapoarte controversate care vizează reintroducerea controlului la frontierele interne Schengen în situaţii de urgenţă, respectiv crearea unui mecanism de evaluare pentru Schengen.
Se pare că încercarea României de a se opune acestei decizii în cadrul consiliului s-a soldat cu un eşec, Bucureştiul fiind nevoit spun surse socialiste să renunţe în cele din urmă din cauza presiunilor politice venite din partea celorlalte state membre.
Potrivit unor surse europarlamentare conferinţa preşedinţilor de grup ar putea declanşa săptămâna aceasta procedurile pentru aducerea Consiliului în faţa Curţii Europene de Justiţie. Va fi nevoie însă de peste una an şi jumătate până când judecătorii de la Luxmbourg ar putea analiza şi speră eurodeputaţii anula decizia Consiliului.
Potrivit controversatei decizii a Consiliului contestată de parlament statele membre ar putea să-şi închidă graniţele până la 30 de zile în cazul unor ameninţări grave cum ar fi evenimente sportive, până la 10 zile în cazul unei situaţii de urgenţă ca atacurile teroriste şi până la şase luni dacă problemele la frontierele externe persistă.