PE aşteaptă rapoartele tehnice necesare aderării la Schengen
Parlamentul European, cu rol consultativ în aderarea României şi Bulgariei la Schengen, aşteaptă rapoartele de evaluare pentru cele două state. Consiliul European întârzie însă trimiterea lor.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 16 Februarie 2011, 19:42
Unul din paşii necesari în procesul de aderare la Spaţiul Schengen este şi acordul Parlamentului European, chiar dacă decizia acestuia este mai mult consultativă.
Europarlamentarii au cerut să vadă rapoartele tehnice ale României şi Bulgariei înainte de a lua o hotarâre, însă Consiliul European întârzie să îndeplinească cererea acestora.
Parlamentul European aşteaptă rapoartele de evaluare Schengen pentru România şi Bulgaria, desecretizate cel puţin declarativ de către Consiliu.
Raportorul din umbră din partea Grupului Socialiştilor şi Democraţilor, eurodeputatul PSD Ioan Enciu, susţine că întârzirea prezentării raportului este în favoarea Franţei şi a Germaniei, care se opun aderării Romniei şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
"Absolut nimic nu este greu de făcut public. Ele sunt foarte tehnice, nu este nimic foarte secret. Problema este că acest joc le dă timp Germaniei şi Franţei şi celor care sunt împotriva aderării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen să câştige timp", a declarat Ioan Enciu.
Preşedintele legislativului european, Jerzy Buzek, a decis să se implice şi el în acest blocaj, potrivit europarlamentarului PDL şi vicepreşedinte al Grupului Popular din legislativul european, Marian Jean Marinescu.
Săptămâna viitoare, la invitaţia autorităţilor române şi bulgare, raportorul Carlos Coelho, dar şi Renate Webber şi Ioan Enciu, raportorii din umbră ai grupurilor liberal, respectiv socialist, se vor deplasa în România şi Bulgaria pentru a evalua modul de implementare a aquis-ului Schengen la frontierele noastre.
Impresia generală în Parlamentul European este că România a dovedit că îndeplineşte condiţiile pentru a fi inclusă în zona Schengen.
Mai mult, comisarul pentru afaceri interne şi justiţie, Cecilia Malmström, a confirmat că nu există nicio legătură între criteriile de evaluare pentru Spaţiul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei.