PE a aprobat un raport extrem de critic la adresa Ungariei
Pentru prima oară, o instituție a Uniunii Europene declară că un stat membru nu mai este o democrație pe deplin funcțională.
Articol de Andrei Şerban, 16 Septembrie 2022, 08:48
Realizator: Parlamentul European a aprobat cu o largă majoritate un raport extrem de critic la adresa Ungariei și a premierului Viktor Orban. Pentru prima oară, o instituție a Uniunii Europene declară că un stat membru nu mai este o democrație pe deplin funcțională, ceea ce reprezintă o condiție esențială pentru a adera la blocul comunitar. Pe lângă o lungă listă de amenințări la adresa drepturilor fundamentale, raportul subliniază și acțiunile limitate ale Ungariei împotriva corupției, clientelismului și nepotismului în administrația publică, precum și deficiențele din achizițiile publice.
Corespondenţă din Strasbourg - Reporter: Andrei Șerban - Gwendoline Delbos-Corfield, care a redactat acest raport din partea grupului Verzilor, a spus că în această țară există un regim hibrid de autocrație electorală.
Gwendoline Delbos-Corfield: În acest raport, în Recomandări, la punctul nr.2, scriem că regretăm profund că absența unei acțiuni decisiv din partea Uniunii Europene a contribuit la dezintegrarea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria, făcând din această țară un regim hibrid de autocrație electorală, după cum arată cei mai relevanți indicatori.
Reporter: În acest context, Parlamentul a cerut Comisiei să nu aprobe Planul Național de Redresare și Reziliență al Ungariei atâta timp cât această țară nu va pune în aplicare toate hotărârile relevante ale Curții de Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului și să excludă de la finanțare acele programe de coeziune care contribuie la utilizarea abuzivă a fondurilor europene.
*
Realizator: Potrivit Euronews, ministrul ungar de externe a reacționat la raportul Parlamentului European, pe care îl consideră o insultă la adresa poporului ungar. De asemenea, purtătorul de cuvânt al premierului Orban a spus că europarlamentarii ar face mai bine să se concentreze pe prețurile la energie, care s-au triplat din cauza sancțiunilor eșuate împotriva Rusiei.