PD din Moldova, arbitrul în lupta dintre comunişti şi democraţi
Dacă parlamentul nu poate alege preşedintele, se vor convoca din nou alegeri anticipate, probabil în februarie.
Articol de Paul Poteraşi, 31 Iulie 2009, 18:31
Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, a declarat într-o conferinţă de presă, cu puţin timp în urmă, că începe azi un dialog cu celelalte trei partide liberale intrate în Parlament în urma alegerilor de miercuri; după care ar urma negocieri, în vederea formării unei coaliţii de guvernare.
Cea mai probabilă configuraţie a parlamentului, în urma alegerilor de miercuri, ar fi 48 de mandate - comuniştii, 40 - cele trei partide liberale şi 13 - Partidul Democrat al lui Marian Lupu.
Voturile exprimate în afara ţării ar putea transfera unul dintre mandatele comuniştilor la liberali, însă, indiferent care va fi rezultatul final, Partidul Democrat este formaţiunea care va decide majoritatea în parlament, conform analiştilor politici. Împreună cu Partidul Comuniştilor, democraţii ar avea 61 de mandate, ceea ce, teoretic, ar permite alegerea unui preşedinte şi ieşirea din criza politică. Însă există dubii la Chişinău că toţi cei 13 deputaţi PD ar fi dispuşi la o alianţă PCRM. În plus, chiar liderul partidului, Marian Lupu, a exclus ieri o astfel de variantă.
Rămâne, deci, ipoteza unei alianţe a PD cu partidele liberale, coaliţia nou formată având 53 de mandate, cu 8 mai puţin decât cele 61 necesare desemnării şefului statului. Dacă parlamentul nu poate alege preşedintele, se vor convoca din nou alegeri anticipate, probabil în februarie, însă cele 53 de mandate ale opoziţiei îi vor permite acestuia să aleagă până atunci un nou preşedinte al parlamentului, să dea o serie de legi organice şi poate chiar să desemneze un prim-ministru.