"Patrimoniul cultural în Europa: legătura dintre trecut şi viitor"
La sediul din Bruxelles al Parlamentul European a avut loc conferinţa "Patrimoniul cultural în Europa: legătura dintre trecut şi viitor"
Articol de Alina Stănuţă, 27 Iunie 2018, 00:30
Organizată în contextul manifestărilor prilejuite de Anul European al Patrimoniului Cultural 2018, conferinţa a avut ca obiectiv conştientizarea opiniei publice cu privire la importanţa socială şi economică a culturii şi patrimoniului.
Principalele teme de discuţie ale conferinţei care a adus în premieră oamenii politici europeni şi artiştii pe aceeaşi scenă au vizat patrimoniul cultural şi apartenenţa la Europa, conservarea, promovarea, dar şi potenţialul economic al patrimoniului cultural.
În calitate de raportor al Parlamentului European pentru Anul European al Patrimoniului, europarlamentarul Mircea Diaconu consideră că iniţiativa, care poartă semnătura sa, aduce cultura mai aproape de inima societăţii şi a politicii europene.
Mircea Diaconu: "Acest proiect, Anul European al Patrimoniului, a pornit normal, ca toate celelalte, şi pe parcursul a jumătate de an, ceva de genul ăsta, a explodat în intenţie, în vizibilitate, în interes de la cel mai înalt nivel, drept care această conferinţă e absolut neobişnuită ca liderii UE, ai instituţiilor să facă lucrul ăsta, cumulate instituţiile la un loc, e chiar prima dată când se întâmplă lucrul ăsta, ceea ce înseamnă greutatea pe care o dau, importanţa pe care o dau, oportunitatea pe care cultura, patrimoniul o poate pune pe masă, exact în zona cea mai delicată a tuturor ţărilor europene, şi anume a un fel de zonă populist-naţionalistă, care a înflorit şi a produs nişte efecte toxice".
La eveniment, preşedintele Comisie Europene, Jean-Claude Jucker, arăta că integrarea europeană presupune mai mult decât o piaţă internă sau monedă unică. Europa unită înseamnă o diversitate a talentelor şi forţelor tuturor europenilor.
Compozitorul Jean Michel Jarre a pledat pentru o reglementare astfel încât artiştii să fie plătiţi la adevărata lor valoare de către marile platforme de internet. Jean Michel Jarre, în exclusivitate pentru Radio România.
Jean Michel Jarre: "Cum ne-am putea închipui că marile paltforme de internet care astăzi fac miliarde de dolari ar putea fi puse în pericol de artişti, de către cei care cer să fie remuneraţi, ceea ce este o parte infimă din cifra lor de afaceri în raport cu conţinutul care este difuzat şi exploatat zilnic de către aceste platforme de internet".
Şi regizorul român Radu Mihăileanu a fost unul dintre invitaţii de onoare de astăzi din Parlamentul European.
Radu Mihăileanu: "Cultura uneşte oamenii şi crează democraţie şi pace. Cunoscându-l pe celălalt cu toată frumuseţea şi bogăţia lui ai nevoie şi ai chef de pace, nu ai chef să faci război. Când nu îl cunoşti ţi-e frică de el şi începe paranoia să-ţi vorbească, şi începi să te sperii şi atunci intervin conflictele şi războaiele".