Pata de petrol din largul coastelor SUA se extinde
Experţii spun că mareea de petrol din Golful Mexic şi-a triplat suprafaţa în numai o zi iar autoritățile se pregătesc pentru cele mai grave scenarii.
02 Mai 2010, 10:10
Cât de departe va înainta pata de petrol încă nu se ştie. Experţii estimează însă că petrolul a început să se scurgă mai rapid din platforma scufundată.
Ei se tem că pata de petrol ar putea deveni mult mai devastatoare decât părea în urmă cu două zile.
Mareea neagră a atins preţiosul habitat al coastei statului Louisiana.
Oceanograful Jan MacDonald de la Universitatea de stat Florida spune că imaginile din satelit indică faptul că s-ar fi scurs deja, până la 28 aprilie, între 25 si 30 de milioane de litri de petrol în Golful Mexicului.
Guvernatorul Alabamei a arătat că statul său se pregăteşte pentru cel mai grav scenariu, în care 20 de milioane de litri de petrol s-ar deversa zilnic.
Aceasta ar însemna o cantitate dublă de petrol scurs faţă de cea din 1989 din apele Alaskăi, în cazul petrolierului Exxon Valdez care s-a constituit în cea mai gravă catastrofă ecologica în decenii.
Îngrijorările crescânde că situaţia ar putea scăpa de sub control au fost explicite în noile şi asprele critici aduse de oficialii guvernamentali companiei British Petroleum (BP) pentru că nu a putut să pună capăt scurgerilor de petrol şi să cureţe pata de petrol înainte de a fi atins coastele Louisianei.
Aceasta ar fi fost posibil mai devreme în cursul săptămânii, spun oficialii companiei.
Pentagonul a arătat într-o declaraţie că BP va fi responsabil pentru costurile desfăşurării forţelor sale care includ Garda Naţională a statului Louisiana pentru a ajuta la curăţarea ariilor de coastă.
Oficialii de la BP spun că au făcut tot ce le-a stat în putinţă şi că guvernul federal ar fi trebuit să reacţioneze mai rapid.
Departamentul Securităţii Naţionale a aşteptat până joi pentru a declara incidentul "o pată de petrol de semnificaţie naţională" şi de-abia apoi a înfiinţat un al doilea centru de comandă.
Aceasta a însemnat că Departamentul Securităţii Naţionale a aşteptat până târziu în cursul săptămânii să ceară în mod oficial un răspuns mai robust din partea Departamentului Apărării.
Secretarul Securităţii Naţionale, Janet Napolitano, a recunoscut că nu ştia dacă Pentagonul are echipamentul necesar pentru astfel de situaţii. Vineri după amiază Departamentul Apărării a trimis două avioane militare de transport pentru a împrăştia chimicale care să disperseze pata de petrol cât aceasta urma să fie încă în Golf.
Iniţial se pare că oficialii au subestimat ameninţarea deversărilor de petrol. Amiralul din Paza de Coastă, Mary Landry, care coordonează răspunsul guvernului, declara la 22 aprilie că petrolul apărut la suprafaţă ar fi fost numai petrol rezidual în urma focului. Mary Landry adauga, totuşi, că nu se ştie ce se întamplă în adâncul apelor.
Mai mult, a doua zi, oficialii guvernamentali declarau că nu pare ca petrolul din platformă să se scurgă, deşi admiteau că există această posibilitate, în vreme ce cei de la BP se declarau încrezători că scurgerea este suficient de lentă iar măsurile luate destul de agresive pentru ca petrolul să nu atingă niciodată coasta.