Păstrarea identităţii, "provocarea românilor din străinătate"
Participanţii la Forumul românilor de pretutindeni afirmă că românii din unele state sunt nerecunoscuţi ca minoritate sau nu au reprezentativitate în parlament.
16 Decembrie 2012, 09:48
Păstrarea identităţii şi a valorilor culturale româneşti reprezintă principala provocare a românilor care trăiesc în afara graniţelor.
La Bucureşti a început, sâmbătă, Forumul românilor de pretutindeni.
Românii din străinătate, atât cei din comunităţile din jurul graniţelor, cât şi cei din aşa-zisa emigraţie, se confruntă în principal cu aceeaşi problemă, a păstrării indentităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase.
În condiţiile în care, în România, drepturile minorităţilor sunt respectate, românii în unele state din jur sunt fie nerecunoscuţi ca minoritate, fie nu au reprezentativitate în parlament.
Românilor de pe Valea Timocului nu li se dă dreptul să înveţe în limba română, spunea Zavisa Jurj, preşedintele Asociaţiei Culturale "Ariadnae Filum".
"Anul acesta, pentru prima oară Belgrad încearcă, aşa cum în Republica Moldova există o limbă moldovenească, la fel aici încearcă să standardizeze o limbă vlahă, despre care spun că nu este limba română şi să o aplice în şcoală", a declarat Zavisa Jurj.
Presiuni se fac şi asupra românilor din Bulgaria, afirma Ivo Georgiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria.
"Tot ce s-a făcut în şapte-opt ani s-a distrus în doi-trei ani. Acum aşteptăm din nou să reluăm formula pentru supravieţuirea de urgenţă a românilor din Bulgaria. Asta este şcoala, mass-media şi cultura", a declarat Ivo Georgiev.
La Forum a participat şi ministrul de externe, Titus Corlăţean, care le-a cerut asociaţiillor de români din Statele Unite să petiţioneze Congresul american şi Departamentul de Stat în vederea ridicării vizelor pentru români.