Paşapoartele cetăţenilor R. Moldova, 50 de elemente de siguranţă
Din cei peste trei milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, peste 800.000, aproximativ un sfert, au paşapoarte biometrice care permit călătoria fără vize în UE.
Articol de Sergiu Şteţ, 28 Februarie 2014, 14:31
Votul favorabil din Parlamentul European privind liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova este doar un prim pas procedural.
Decizia mai trebuie aprobată de Consiliul European, reuniunea şefilor de stat şi de guvern din cele 28 de ţări membre.
Chiar şi după aceea, vor putea călători fără vize doar cetăţenii Republicii Moldova care au paşaport biometric.
Parlamentul European a votat, aşadar, ieri, cu largă majoritate, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii acestei ţări care deţin paşapoarte biometrice.
Este vorba de paşapoarte cu peste 50 de elemente de siguranţă şi care stochează electronic, pe un cip, datele personale ale posesorului. Liberalizarea vizelor ar urma să intre în vigoare către sfârşitul primăverii.
Paşapoartele biometrice se eliberează în Republica Moldova de la începutul anului 2011.
Din cei peste 3 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, peste 800.000, aproximativ un sfert, au astfel de paşapoarte.
Dintre aceştia, peste 50.000 sunt din regiunea Transnistria.
Liberalizarea vizelor, "confort psihologic pentru cetăţenii R. Moldova"
Liberalizarea regimului vizelor dă dreptul la călătorii de până la trei luni în spaţiul european, însă nu dă dreptul la muncă.
Chiar şi în aceste condiţii, cu restricţii, eliminarea vizelor a fost întâmpinată cu entuziasm în Republica Moldova.
Profesorul de relaţii internaţionale la Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene din Chişinău, Eduard Ţugui.
"Este un confort psihologic, dacă doriţi, pentru cetăţenii Republicii Moldova, care o bună perioadă de timp au fost constrânşi să aştepte această deschidere sau liberă circulaţie în spaţiul european, condamnaţi fiind să se plimbe doar prin spaţiul post-sovietic. Pentru cetăţenii Republicii Moldova, sincer să vă spun, este /.../ cu entuziasm, pentru că şi România va fi parte a acestei înţelegeri. Eu chiar acum discut cu studenţii mei.
"Sunt foarte entuziasmaţi şi aşteaptă cât de curând să meargă vara în România şi mă întreabă cam ce locuri frumoase ar avea să găsească acolo. Deci sunt şi cetăţeni ai Republicii Moldova care aşteaptă această deschidere, să meargă în primul rând în România, nu în Spania, Italia sau altundeva, să îşi caute de muncă", a declarat Eduard Ţugui.
Din punct de vedere practic, de liberalizarea regimului vizelor vor beneficia doar cei care au rude la muncă în străinătate sau au o stare materială peste medie.
Eliberarea unui paşaport biometric la cerere este destul de scumpă pentru pensionarii sau salariaţii obişnuiţi.
În funcţie de urgenţa solicitării, taxa pentru paşaportul biometric este între 1520 de lei moldoveneşti - pentru eliberarea în 24 de ore - şi 700 de lei moldoveneşti pentru paşaport în 30 de zile.
În lei româneşti, eliberarea paşapoartelor biometrice în Republica Moldova costă între 170 şi 360 de lei.