Partidul Popular a câştigat alegerile din Spania
Partidul Popular a obţinut peste 8 milioane de voturi, devansând socialiştii. Singura comunitate în care socialiștii vor continua să guverneze este Extremadura (în vestul ţării), dar în coaliţie cu formaţiunea Stânga Unită.
23 Mai 2011, 08:32
Partidul Popular a câştigat alegerile locale şi regionale din Spania cu peste 8 milioane de voturi, în faţa socialiştilor care au pierdut în toate regiunile ţării. 38 de procente faţă de numai 28%, cât a obţinut PSOE.
Singura comunitate în care socialiștii vor continua să guverneze este Extremadura (în vestul ţării), dar în coaliţie cu formaţiunea Stânga Unită.
Alegerile locale şi regionale au avut loc pe fundalul unor proteste masive împotriva clasei politice şi a efectelor crizei economice, cu zece luni înainte de alegerile generale.
Cele zece puncte de diferenţă conferă conservatorilor o victorie fără precedent în alegerile locale şi regionale şi câştigarea puterii în regiuni unde PP nu a guvernat niciodată.
În plus, în Valencia şi Madrid, conservatorii şi-au consolidat poziţia cu un număr mult mai mare de voturi decât în legislatura precedentă.
În plus, partidele mici şi-au mărit numărul de consilieri, întărindu-şi poziţia în oraşe precum Madridul, ceea ce reprezintă una din revendicările mişcării de protest „15 mai”, care a solicitat schimbarea sistemului politic, dominat de cele doua partide mari, PSOE și PP.
Înfrângerea, "pedeapsă pentru socialişti"
Rezultatele alegerilor de duminică reprezintă o pedeapsă dată Partidului Socialist pentru criza economică, a afirmat premierul José Luis Rodriguez Zapatero, care a acceptat înfrângerea, însă şi-a reafirmat intenţia de a-şi duce mandatul până la capăt, până în 2012, negând astfel o cerere mai veche a opoziţiei, de a convoca alegeri anticipate.
"Am câştigat de multe ori şi am ştiut să câştigăm, dar ştim şi să pierdem", a declarat șeful guvernului spaniol, care în 2 aprilie, înainte de campania electorală, a anunţat că nu va mai candida în 2012.
"Această criză are efecte profunde asupra stării de spirit a populaţiei. Ştiu că mulţi spanioli au dificultăţi grave şi se tem că îşi pierd locul de muncă. Ştiu că tinerii privesc spre viitor cu nelinişte. Şi-au exprimat starea de spirit şi era de aşteptat ca Partidul Socialist să primească o pedeapsă la urne", a adăugat Zapatero, care a ţinut să apară în faţa presei, deși nu era așteptat.
Gestul său a fost interpretat ca o asumare a responsabilităţii pentru această înfrângere istorică.
O noutate absolută este prezenţa în mai multe primării din Ţara Bascilor, a formaţiunii BILDU, anchetată înainte de aceste alegeri de justiţie pentru presupusele legături cu ETA.
Alegerile de duminică aduc în consiliile locale şi în parlamentele regionale un număr mai mare de consilieri de la formaţiunile de stânga, precum Uniunea Progres şi Democraţie şi Stânga Unită.