Partidul FIDESZ, victorie detaşată în alegerile din Ungaria
Deşi procesul electoral a fost unul transparent şi administrat eficient, "partidul de guvernământ a fost avantajat", a spus Coordonatorul special al delegaţiei observatorilor OSCE.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 08 Aprilie 2014, 07:01
La Budapesta, premierul Viktor Orban promite continuarea planului de transformare a Ungariei, dar vom şti în ce măsură va deţine FIDESZ controlul în viitorul parlament abia la sfârşitul săptămânii.
Partidul FIDESZ al premierului Viktor Orban a câştigat detaşat alegerile parlamentare de duminică şi este posibil să aibă şi în următorii 4 ani majoritatea confortabilă de 2/3 în legislativul de la Budapesta care, începând din 2010, i-a permis să adopte legi importante fără a avea nevoie de voturile opoziţiei şi chiar şi o nouă constituţie.
Dacă va avea sau nu partidul FIDESZ această majoritate în viitorul parlament cu 199 de membri se va afla cel mai probabil la sfârşitul săptămânii, în condiţiile în care până atunci vor fi prelucrate şi ultimele voturi exprimate de cetăţenii ungari din străinătate şi de cei care au cerut să voteze pe teritoriul ţării la altă secţie decât la cea la care erau arondaţi.
Ultimele date parţiale făcute publice luni de Biroul Naţional Electoral au relevat faptul că formaţiunea premierului Viktor Orban ar putea avea 133 de deputaţi în parlamentul ungar, alianţa partidelor de stânga 38, formaţiunea de extremă dreapta Jobbik 23, iar micul Partid Ecologist, LMP şi-ar putea trimite 5 reprezentanţi în legislativ.
În prima sa conferinţă de presă organizată după alegeri, Viktor Orban a declarat luni că guvernul său a primit o împuternicire clară din partea alegătorilor să continue munca începută în ultimii 4 ani şi o aprobare pentru noile politici economice.
În ultimi 4 ani guvernul ungar a atras unele critici de pe plan internaţional şi pentru mai multe măsuri economce neconvenţionale, printre care supraimpozitarea băncilor şi a marilor companii multinaţionale.
Ungaria "nu are mai multe conflicte cu UE decât majoritatea celorlalte state membre"
Viktor Orban a afirmat luni că Ungaria nu are mai multe conflicte cu UE decât majoritatea celorlalte state membre.
"Este adevărat că sunt câteva chestiuni care reprezintă conflicte neobişnuite. De pildă, strădania guvernului ungar este ca energia să fie cea mai ieftină în Ungaria şi nu doar în cazul locuinţelor ci şi a economiei şi pentru aceasta folosim mijloace care sunt contestate periodic de UE. Acest lucru este destul de neobişnuit, dar nu ieşiti din comun", a declarat Viktor Orban.
Reducerea tarifelor la energia electrică şi la alte servicii încă înainte de campanie i-au adus un plus de susţinere partidului FIDESZ, iar alianţa formaţiunilor de stânga nu a reuşit să contrabalanseze aceste măsuri la alegeri, lucru recunoscut şi de fostul premier Gordon Bajnai , după aflarea rezultatelor scrutinului care a vorbit despre un eşec al opoziţiei şi despre dezamăgirea alegătorilor.
"Trebuie să spunem că susţinerea din partea alegătorilor arată că, în pofida credinţei şi convingerii noastre, nu am putut să facem o ofertă destul de atractivă pentru suficienţi alegători din Ungaria. Acesta este primul motiv. Cel de-al doilea este că FIDESZ a elaborat un sistem electorat manipulat şi josnic în Ungaria, în care a pornit într-o cursă de 100 de metri plat conform unor reguli stabilite anterior, iar noi de 400 de metri garduri", a spus Gordon Bajnai.
Coordonatorul special al delegaţiei observatorilor OSCE care au monitorizat alegerile din Ungaria, Adao Silva, a prezentat luni câteva concluzii preliminare arătând că, deşi procesul electoral a fost unul transparent şi administrat eficient, partidul de guvernământ a fost avantajat.