Parteneriatul transpacific "ar avantaja Statele Unite"
Vladimir Putin crede că posibila înfiinţare a parteneriatului transpacific este încă o încercare a SUA de a construi o arhitectură de cooperare economică care să le avantajeze.
Articol de Radiojurnal, 07 Noiembrie 2014, 16:43
O întâlnire ruso-americană la nivelul miniştrilor de externe urmează să aibă loc sâmbătă la Beijing, cu ocazia şedinţei de pregătire a Summitului economic Asia-Pacific.
Chiar dacă s-au întâlnit de peste zece ori în cursul acestui an, Serhei Lavrov şi John Kerry n-au reuşit să rezolve divergenţele dintre Statele Unite şi Rusia provocate de criza din Ucraina.
Niciun dialog între preşedinţi nu este însă prevăzut timpul summitului, iar liderul de la Kremlin a criticat astăzi din nou administraţia Obama, după cum transmite din Moscova, Alexandru Beleavchi.
Într-un interviu acordat presei chineze cu ocazia participării la Summitul Cooperării Economice în regiunea Asia-Pacific, APEC, care începe duminică la Beijing, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a apreciat că posibila înfiinţare a parteneriatului transpacific, negociat în prezent, reprezintă încă o încercare a Statelor Unite de a construi o arhitectură de cooperare economică regională care să le avantajeze.
De asemenea, în opinia liderului rus, parteneriatul transpacific nu va fi eficient dacă din componenţa sa vor lipsi Rusia şi China.
Deocamdată, însă, a menţionat Putin, este greu de apreciat ce anume s-a realizat în cadrul parteneriatului transpacific, întrucât negocierile, care durează de cinci ani, se defăşoară în regim închis, fără informarea businessului şi a opiniei publice din ţările respective şi, potrivit informaţiilor existente, sunt îngheţate de mai bine de un an.
Referindu-se la APEC în contextul sancţiunilor economice occidentale împotriva Rusiei, liderul de la Kremlin a numit indispensabil rolul acestei structuri ca mecanism coordonator în realizarea unei noi arhitecturi regionale în condiţiile în care, a spus Putin, unele state - aluzie la Statele Unite - recurg în relaţiile internaţionale, la presiuni politice, economice şi chiar bazate pe forţă.