Parteneriat ruso-ungar pentru construirea a două reactoare
Parlamentul de la Budapesta a aprobat, joi, un acord ruso-ungar, criticat de opoziţie, privind construirea de două noi reactoare la singura centrală nucleară a Ungariei.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 06 Februarie 2014, 14:00
Parlamentul de la Budapesta a aprobat, joi, un acord ruso-ungar, criticat de opoziţie, privind construirea de două noi reactoare la singura centrală nucleară a Ungariei.
Parlamentul de la Budapesta a aprobat, joi, cu voturile deputaţilor partidului de guvernământ Fidesz, un acord ruso-ungar, încheiat recent cu prilejul unei vizite efectuate la Moscova de premierul Viktor Orban şi care vizează construirea de noi reactoare la singura centrală nucleară din Ungaria.
În baza acordului respectiv, compania rusă de stat Rosatom va construi două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, cu capacitatea de 1200 de megawaţi fiecare.
Totodată, pentru realizarea investiţiei, Rusia va acorda Ungariei un credit în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro, iar noile reactoare ar urma să fie puse în funcţiune după anul 2020.
"Nu vom fi colonie atomică rusă"
Ministrul economiei, Mihaly Varga a declarat, joi, într-o emisiune a postului public de televiziune M1, că autorităţile ungare şi cele ruse au ajuns miercuri la o înţelegere privind condiţiile de finanţare, care sunt mai avantajoase decât cele de pe piaţă, astfel încât creditul ar urma să fie rambursat în 21 de ani, începând cu anul 2025, cu o dobândă care va varia, în timp, între 3,95 şi 4,9 la sută.
Mai mulţi deputaţi ai micii formaţiuni ecologiste din opoziţie LMP au perturbat joi şedinţa parlamentului, folosind un megafon care emitea un sunet de sirenă şi afişând cartoane cu texte precum "Ungaria vândută şi îndatorată" sau "Nu vom fi colonie atomică rusă".
La sfârşitul săptămânii trecute, partidele de stânga din opoziţie au organizat şi o manifestaţie, în apropierea clădirii parlamentului, cerând ca decizii importante, cu efecte pe termen lung, precum cea legată de extinderea centralei nucleare de la Paks să nu fie luate exclusiv de premierul Viktor Orban şi să fie organizat un referendum pe această temă.