Parlamentului European solicită admiterea României în spaţiul Schengen
Eurodeputaţii au reiterat solicitarea la adresa Consiliului UE de a lua o decizie rapidă şi afirmativă în privinţa aderării cu drepturi depline a României şi BulgarieI.
Articol de Camelia Teodosiu, 11 Decembrie 2018, 17:13
Plenul Parlamentului European a adoptat o rezoluţie prin care solicită admiterea imediată a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Rezoluţia a fost aprobată cu 514 voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri.
Deputaţii europeni au reiterat solicitarea la adresa Consiliului Uniunii Europene de a lua o decizie rapidă şi afirmativă în privinţa aderării cu drepturi depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Rezoluţia non legislativă a fost adoptată cu 514 voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri.
Ei consideră că o aderare în două etape, prima, cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime, urmată şi de eliminarea controalelor şi la frontierele terestre, ar ridica o serie de riscuri şi ar avea un impact negativ asupra viitoarei extinderi a spaţiului Schengen. Din acest motiv, decizia trebuie să fie luată printr-un act juridic unic, sunt de părere deputaţii europeni.
Amânarea aderării depline a României şi Bulgariei a produs repercusiuni negative nu doar la adresa celor două state, ci şi pentru UE, ca un întreg, consideră deputaţii. Ei au evidenţiat faptul că menţinerea controalelor la frontierele interne sau reintroducerea lor în spaţiul Schengen subminează încrederea cetăţenilor în procesul de integrare şi în instituţiile europene.
De asemenea, ea are şi un impact economic negativ asupra pieţei interne a UE şi a exporturilor şi importurilor din România şi Bulgaria, sunt de părere deputaţii.
Raportorul Serghei Stanişev a declarat: "Astăzi, Parlamentul a făcut un pas în plus faţă de repetatele apeluri pentru aderarea imediată a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, insistând pentru aderare deplină, cu toate frontierele - terestre, maritime şi aeriene. Respingem categoric aderarea parţială, fiindcă nu doar că nu are nici o justificare legală, dar provoacă şi repercusiuni economice, sociale şi politice negative la adresa întregii Uniuni Europene"