Parlamentul Turciei tărăgănează din nou aprobarea aderării Suediei la NATO
Turcia este ultimul membru al Alianţei Atlantice, alături de Ungaria, care a blocat calea Suediei, înmulţindu-şi cererile şi pretextele pentru a-şi justifica reticenţa.
Articol de Sergiu Şteţ, 28 Decembrie 2023, 14:09
Votul parlamentului turc pentru validarea intrării Suediei în NATO, aprobat în comisie parlamentară pe 26 decembrie, va trebui "probabil" să aştepte până la începutul lui 2024, odată cu revenirea deputaţilor turci la lucru, la 15 ianuarie, au indicat joi surse parlamentare, citate de AFP preluată de Agerpres.
Parlamentul turc este oficial în vacanţă de miercuri seara. Comisia pentru Afaceri Externe a legislativului de la Ankara a aprobat marţi protocolul de aderare a Suediei la Alianţa Atlantică, dar acesta trebuie votat de majoritatea deputaţilor pentru a pune capăt suspansului care durează de 19 luni.
Turcia este ultimul membru al Alianţei Atlantice, alături de Ungaria, care a blocat calea Suediei, înmulţindu-şi cererile şi pretextele pentru a-şi justifica reticenţa, notează AFP.
Stockholm şi-a depus cererea de aderare la scurt timp după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, în acelaşi timp cu Finlanda, admisă deja în aprilie.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan are posibilitatea de a convoca o sesiune parlamentară extraordinară înainte de reluarea oficială a lucrărilor.
Dar şeful statului a condiţionat deschis unda verde a Turciei pentru Suedia de livrarea de către SUA de avioane de luptă de tip F-16, blocată până acum de Congresul american.
Potrivit unei surse diplomatice de la Ankara, ministrul de externe turc Hakan Fidan a vorbit miercuri cu secretarul de stat american Antony Blinken, "la cererea acestuia din urmă".
Tot conform acestei surse, Fidan a insistat din nou asupra livrării de avioane F-16 şi a amintit că Ankara "se aşteaptă ca administraţia americană şi Congresul american să acţioneze în conformitate cu spiritul alianţei şi să-şi respecte angajamentele asumate".
Guvernul american nu este ostil acestei vânzări, dar Congresul a blocat-o până acum din motive politice, între care tensiunile cu Grecia - de asemenea membră a NATO - de care Ankara s-a apropiat recent.
"Acum pare evident că cele două procese vor merge mai departe în paralel", a declarat pentru AFP directorul German Marshall Fund din Ankara, Ozgur Unluhisarcikli, la începutul acestei săptămâni.