Parlamentul turc a autorizat incursiuni militare în Siria
Decizia, salutată de SUA şi Franţa, a fost luată în contextul în care jihadiştii Statului Islamic asediază un oraş de la frontiera turco-siriană.
Articol de Cătălin Gomboş, 03 Octombrie 2014, 07:56
Parlamentul turc a autorizat, ieri, guvernul să ordone incursiuni militare în Siria şi în Irak pentru a combate ameninţările venite din partea grupărilor teroriste.
Decizia, salutată de Statele Unite şi Franţa, a fost luată în contextul în care jihadiştii Statului Islamic asediază un oraş de la frontiera turco-siriană, ceea ce a forţat mii de civili să fugă din calea violenţelor în ultimele zile şi să li se alăture sutelor de mii de refugiaţi sirieni din Turcia.
Legislativul de la Ankara a autorizat, totodată, forţele străine să lanseze operaţiuni militare de pe teritoriul Turciei, stat NATO, care găzduieşte o importantă bază aeriană americană, la Incirlik.
Reuters atrage atenţia că decizia Parlamentului nu înseamnă că o intervenţie militară turcă în Siria este iminentă, în condiţiile în care Ankara nu este interesată să îi ajute pe kurzii sirieni, aflaţi în conflict cu Statul Islamic.
Pe de altă parte, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK, a avertizat că dacă va fi permisă masacrarea civililor kurzi din Siria, negocierile de pace cu Ankara vor eşua.
Statul Islamic continuă să îşi extindă teritoriu
Kurzii trăiesc în Turcia, Iran, Siria şi Irak; în ultimele două ţări, miliţiile acestora se luptă cu djihadiştii din Statul Islamic şi sunt sprijinite şi de militanţi PKK, grupare care, de zeci de ani, luptă pentru formarea unui stat kurd în Turcia.
Armata turcă a anunţat deja că este gata să trimită trupe în nordul Siriei, pentru a apăra mormântul lui Suleyman Şah, bunicul fondatorului imperiului otoman.
Jihadiştii din Statul Islamic au distrus, până acum, morminte şi lăcaşuri de cult în localităţile pe care le-au capturat, întrucât varianta strictă de islam pe care au adoptat-o respinge cultul sfinţilor şi al morţilor.
Statul Islamic continuă să îşi extindă teritoriul pe care îl controlează în apropierea graniţei cu Turcia şi asediază un oraş de frontieră, după ce a capturat sute de sate din apropierea acestuia. Ankara, care vrea ca Bashar al-Assad să fie înlăturat, a fost acuzată în trecut că ar fi tolerat sau chiar sprijinit grupări islamiste din Siria, inclusiv Statul Islamic.