Parlamentul rus adoptă o lege împotriva manifestanţilor
Parlamentul de la Moscova a adoptat cotroversata lege împotriva manifestanţilor, care prevede amenzi de sute de ori mai mari pentru participanţii şi organizatorii acţiunilor de protest.
06 Iunie 2012, 19:56
Parlamentul Rusiei a adoptat cotroversata lege împotriva manifestanţilor, care prevede amenzi de sute de ori mai mari pentru participanţii şi organizatorii acţiunilor de protest.
Propusă de Partidul Rusia Unită, al preşedintelui Vladimir Putin, aflat la al treilea mandat, la Kremlin, legea a fost votată numai de reprezentanţii puterii.
Opoziţia parlamentară a denunţat proiectul, susţinând că este vorba despre o gravă încălcare a Constituţiei.
Vladimir Putin urmează să promulge documentul, însă purtătorul său de cuvânt susţine că nu o va face, dacă legea nu corespunde normelor.
Cele două Camere ale parlamentului rus, controlat de Kremlin, au adoptat, în timp record, însă nu fără probleme, în cazul Dumei de Stat, scandaloasa lege, care înăspreşte dramatic pedepsele pentru încălcarea legislaţiei privind mitingurile, inclusiv majorarea, de sute de ori, a amenzilor.
Legea, iniţiată de partidul puterii, Rusia Unită, prevede majorarea amenzilor penale, de la maximum două mii de ruble, în prezent, echivalentul a 60 de dolari, la 300 de mii, în cazul participanţilor de rând, şi la 600 de mii, în cazul persoanelor cu funcţii oficiale, respectiv, cu 10 şi 20 mii de dolari.
Amenda maximă, echivalentă cu 330 mii de dolari, este prevăzută pentru persoanele juridice, în cazul în care, în timpul manifestaţiei, au fost aduse prejudicii sănătăţii oamenilor.
Ca pedepse aleternative, pentru participanţii de rând, sunt prevăzaute lucrări obligatorii în folosul public, între 20 şi 200 de ore.
Legea interzice participanţilor la marşuri şi mitinguri să poarte măşti şi introduce pedepse pentru acţiunile de masă neautorizate, în cazul în care acestea provoacă încălcarea ordinii publice.
Această ultimă măsura vizează direct noile forme de proteste stradale, paşnice, inventate de opoziţia rusă, pentru a nu cere avizul autorităţilor, aşa-numitele plimbări literare, serbări populare, adunări de tipul "occupy", sau întâlniri cu deputaţii, în aer liber.
Legea este contestată de opoziţie
Opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară, organizaţiile societăţii civile şi presa democratică au criticat această lege, ca represivă şi anticonstituţională.
Comentatorii explică graba puterii de a o trece prin parlament de dorinţa Kremlinului de a avea operaţională acest instrument anti-opoziţie, înaintea noului marş de protest pe care aceasta intenţionează să-l organizeze, cu sau fără acordul autorităţilor, pe 12 iunie, de Ziua Naţională a Rusiei.
Grupul Helsinki din Moscova, una din cele mai prestigioase organizaţii pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, condus de cunoscuta disidentă Lyudmila Alexeyeva, s-a adresat, miercuri, oficial, preşedintelui Putin, solicitând să pună veto pe această lege.
La rândul său, Consiliul pentru Drepturile Omului, de pe lângă preşedintele rus, a anunţat că va solicita liderului de la Kremlin să nu promulge controversata lege.
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că acesta va analiza toate apelurile şi solicitările, şi nu va semna legea, numai în cazul în care aceasta contravine normelor general acceptate şi aplicate în ţările europene şi nu asigură apărarea drepturilor şi intereselor ceţătenilor ruşi.