Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru demiterea preşedintelui CCM
Votul parlamentului nu are consecinţe juridice, întrucât demersul de destituire a judecătoarei va trebui să fie aprobat de Curtea Supremă.
Articol de Sergiu Şteţ, 23 Aprilie 2021, 18:43
Parlamentarii din Republica Moldova au votat vineri, 23 aprilie, pentru destituirea preşedintelui Curţii Constituţionale, după ce instanţa a sprijinit apelul preşedintelui la alegeri anticipate.
Reuters apreciază că demersul Parlamentului ar putea prelungi şi complica criza politică de la nivel înalt. Votul marchează o nouă etapă în confruntarea dintre preşedintele pro-european Maia Sandu, care a venit la putere în noiembrie şi un parlament încă dominat de parlamentari loiali predecesorului pro-rus al acesteia.
Sandu exercită presiuni pentru noi alegeri, afirmând că acestea sunt necesare pentru a aduce în Parlament mai mulţi dintre susţinătorii săi, astfel încât preşedintele să poată lupta împotriva corupţiei şi să depăşească ceea ce califică drept o obstrucţionare a demersurilor sale de actualul legislativ.
Preşedintele a înregistrat o victorie în aprilie, când Curtea Constituţională a decis să permită alegerile anticipate. Parlamentul a votat vineri pentru înlăturarea din funcţie a preşedintelui acestei instanţe, Domnica Manole, în timp ce susţinătorii lui Sandu protestau în faţa clădirii legislativului.
Votul parlamentului nu are consecinţe juridice, întrucât demersul de destituire a judecătoarei va trebui să fie aprobat de Curtea Supremă.
Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova a transmis că ambasadorul american a calificat votul drept "o tentativă neconstituţională de a submina Curtea Constituţională."
"Respectul pentru statul de drept şi pentru o justiţie independentă reprezintă pietre de temelie ale democraţiei. Republica Moldova nu ar trebui să revină la un climat de frică şi intimidare", afirmă ambasada, adăugând că ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit vineri cu preşedintele Maia Sandu.
Vasile Bolea, parlamentar al Partidului Socialiştilor de la guvernare, condus de predecesorul lui Sandu, Igor Dodon, i-a acuzat pe Manole şi pe alţi doi judecători de "acţiuni arbitrare şi neconstituţionale".
Manole nu a comentat, deocamdată, decizia parlamentului. Nici Maia Sandu nu a comentat, însă a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate.