Parlamentul local din Crimeea a aprobat aderarea la Rusia
Parlamentul Republicii Autonome Crimeea a aprobat aderarea acesteia la Rusia, iar referendumul referitor la statutul Crimeii a fost devansat pe 16 martie.
06 Martie 2014, 14:04
Parlamentul Republicii Autonome Crimeea a aprobat aderarea acesteia la Rusia, iar referendumul referitor la statutul Crimeii, ce trebuia să aibă loc la 30 martie, a fost devansat şi va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare, pe 16 martie.
Sovietul Suprem, sau Parlamentul Crimeii, a adoptat, joi, o hotărâre care stabileşte aderarea Crimeii la Federaţia Rusă, în calitate de subiect al Federaţiei şi supune această problemă unui referendum în care locuitorii sunt chemaţii să răspundă la două întrebări: dacă sunt pentru intrarea Crimeii în componenţa Rusiei ca subiect al Federaţiei sau dacă sunt pentru restabilirea Constituţiei Crimeii, din 1992, conform căreia aceasta intră în componenţa statului ucrainean şi îşi stabileşte relaţiile cu aceasta pe bază de tratate şi acorduri.
Hotărârea precizează că întrebarea la care vor fi date cele mai multe răspunsuri afirmative va fi considerată expresie directă a voinţei locuitorilor Crimeii.
De asemenea, Parlamentul de la Simferopol s-a adresat preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin şi Adunării Federale a Rusiei cu propunerea de a iniţia procedura de intrare a Crimeii în componenţa Rusiei, ca subiect al Federaţiei.
În document, decizia este motivată de ceea ce deputaţii de la Simferopol numesc - la fel ca Rusia, de altfel - lovitura de stat anticonstituţională ce a avut loc la Kiev, în urma căreia la putere au ajuns forţe naţionaliste, care încalcă în mod grosolan, se afirmă în document, constituţia şi legile ucrainene, inclusiv dreptul la folosirea limbilor materne.
Sunt divulgate, fără a se da, însă, exemple, şi încercările ale unor grupuri extremiste de a pătrunde în Crimeea, pentru a escalada tensiunile şi a prelua puterea cu forţa.
Duma de Stat ar putea vota proiectul de lege
La Moscova, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a anunţat, fără a da, însă, detalii, că liderul de la Kremlin a fost informat în legătură cu aceste decizii.
Pe de altă parte, preşedintele Partidului Rusia Justă, Serghei Mironov, a anunţat că săptămâna viitoare, Duma de Stat ar putea vota proiectul de lege, pe care el, de altfel, l-a iniţiat, privind simplificarea admiterii în componenţa Rusiei a unor state sau teritorii ale unor state.
Admiterea ar putea să aibă loc, astfel, pe baza voinţei exprimate de populaţia locală, inclusiv prin referendum sau a deciziei organelor legitime ale acestui stat sau teritoriu, fără a mai fi necesar, ca până în prezent, acordul statului respectiv.
Această lege, trebuie subliniat, că dacă va fi votată, va fi aplicabilă direct şi în cazul Transnistriei şi Osetiei de Sud.
Autorităţile de la Kiev, aş vrea să precizez, a căror legitimitate nu e recunoscută nici de Moscova, nici de Simferopol, nu a avut reacţii imediate, însă, reamintesc, Procuratura Generală a Ucrainei a contestat o serie întreagă de decizii ale Parlamentului din Crimeea şi a deschis dosare penale împotriva premierului pro-rus Serghei Aksenov şi a şefului Parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, însă trebuie precizat că în momentul de faţă Kievul nu controlează situaţia din peninsulă.