Parlamentul grec, preocupat de "discreditarea politicienilor"
În timp ce pieţele internaţionale sunt preocupate de riscul intrării în incapacitate de plată a ţării, parlamentul grec alocă un spaţiu important analizei imaginii politicienilor.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 20 Iulie 2011, 08:40
Chiar dacă la Hamburg cancelarul Angela Merkel manifestă rezerve în privinţa unor decizii clare la summitul Uniunii Europene, există şi mesaje pozitive cu privire la evoluţia negocierilor pentru susţinerea eforturilor pe care Grecia le face pentru ieşirea din criză.
Ministerul german de finanţe a anunţat că discuţiile dintre responsabilii din zona euro şi creditorii privaţi privind contribuţia la al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Atena continuă într-un mod constructiv.
Până atunci însă, autorităţile elene analizează violenţele manifestate în această perioadă.
Şapte tineri greci au fost condamnaţi de către o instanţă specială din Atena.
Aceştia participaseră la o serie de acţiuni violente comise de "Conspiraţia Celulelor de Foc", o grupare anarhistă extremistă care, în intervalul 2008-2010, s-a făcut responsabilă de producerea câtorva zeci de atentate.
Reprezentanţii partidelor şi-au prezentat opiniile cu privire la "gravele fenomene de discreditare a clasei politice" şi chiar de violenţă îndreptată împotriva politicienilor, fenomene care au luat în ultima perioadă "dimensiuni îngrijorătoare".
Poziţiile parlamentarilor vor fi valorificate de "organele competente ale statului", care au fost atenţionate că o percepţie a politicului alunecând în derizoriu şi escaladarea violenţei sunt manifestări periculoase.
Premierul George Papandreou a subliniat că problema vizează viaţa politică a întregii ţări, şi iniţial propusese crearea unei comisii multipartite, cu obiect de activitate tocmai consolidarea instituţiilor democratice, zdruncinate de evoluţia evenimentelor din ultimul an şi jumătate.
Opoziţia nu a acceptat însă nici în acest caz propunerea premierului şi a reuşit să obstrucţioneze posibilitatea găsirii unei soluţii comune, menţionând că sunt chestiuni minore şi reuşind să câştige astfel impresii, pe care - spun analiştii politici - de altfel mizează.
În ceea ce priveşte condamnarea celor şapte tineri care au fost găsiţi vinovaţi de participarea la atentatele grupării "Conspiraţia Celulelor de Foc", este doar o coincidenţă, dar se înscrie în efortul autorităţilor de a eradica violenţa.
Organizaţia a revendicat zeci de atentate - dintre acestea, cel mai cunoscut, expedierea în noiembrie 2010 a coletelor-capcană pe adresele misiunilor diplomatice de la Atena, dar şi ale unor lideri politici europeni, printre care Angela Merkel, Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi.