Parlamentul European vrea "deschidere spre est"
Parlamentul European recomandă parafarea la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius a acordurilor de asociere cu Moldova şi Georgia şi semnarea asocierii cu Ucraina.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 23 Octombrie 2013, 19:24
Parlamentul European recomandă parafarea la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius a acordurilor de asociere cu Moldova şi Georgia şi semnarea Acordului de asociere cu Ucraina.
Parlamentul se declară şi pentru o deschidere către Armenia şi Azerbaidjan, în ciuda faptului că Armenia a ales, de curând, să se alăture Uniunii Vamale propuse de Rusia.
"Astăzi, imaginea Parteneriatului Estic este una ceţoasă.
"Trenul a porrnit spre Vilnius, dar unele ţări au rămas în urmă, iar altele nu ştiu în ce direcţie să meargă şi se gândesc dacă nu cumva ar fi mai bine să meargă în direcţia opusă" a spus europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski.
Jacek Saryusz-Wolski este autor al unui raport care prezintă poziţia politică a Parlamentului European cu privire la summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic.
În dezbaterea asupra rezoluţiei acestui raport, votată miercuri, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Ştefan Füle, s-a arătat încrezător cu privire la succesul summitului de la Vilnius.
"Succesul Parteneriatului Estic depinde de voinţa şi capacitatea fiecărei ţări de a defini şi de a-şi asuma procesele de reformă.
"Politicile Uniunii Europene pot sprijini, dar nu pot înlocui aceste reforme" a declarat comisarul european.
Principalele responsabilităţi ale Blocului comunitar în relaţia sa cu partenerii estici sunt, pe de o parte, să îmbunătăţească accesul produselor acestor ţări pe piaţa comună, iar, pe de alta, să permită cetăţenilor din Parteneriatul Estic să circule fără vize în Uniunea Europeană.
Pentru Vilnius, Parlamentul recomandă, aşadar, parafarea acordurilor de asociere cu Moldova şi Georgia şi semnarea celui cu Ucraina.
În ciuda evenimentelor recente din spaţiul estic determinate de presiunile Rusiei, opinia generală în legislativul european rămâne una flexibilă şi pro deschidere, mai ales cu ţări ca Armenia sau Azerbaidjan, dar şi cu Belarus.