Parlamentul European votează o rezoluţie privind sprijinirea Ucrainei
Parlamentul European votează o rezoluţie privind modalităţile de sprijinire a Ucrainei şi a Curţii Penale Internaţionale în combaterea impunităţii pentru crimele de război.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Mai 2022, 14:50
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Parlamentul European votează astăzi o rezoluţie privind modalităţile de sprijinire a Ucrainei şi a Curţii Penale Internaţionale în combaterea impunităţii pentru crimele de război.
Eurodeputaţii au cerut sprijin din partea UE pentru a contribui la strângerea de probe şi la iniţierea e procese în justiţie împotriva autorilor crimelor comise în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Parlamentul European urmează să voteze şi o propunere de extindere a mandatului EUROJUST pentru ca această agenţie să poată stoca şi analiza probe legate de crime de război, genocid şi crime împotriva umanităţii.
Carmen Gavrilă relatează: "Mandatul actualizat conferă EUROJUST - Agenţia Uniunii pentru Cooperare în materie de Justiţie Penală - dreptul de a prelucra date referitoare la crime de război, genocid şi crime împotriva umanităţii. Asta va permite EUROJUST să facă schimb de date cu autorităţile statelor membre, Curtea Penală Internaţională şi cu alte organizaţii internaţionale. Legat de rezoluţia privind crimele de război, documentul se concentrează asupra modului în care comunitatea internaţională poate trata crimele pentru care Curtea Penală Internaţională nu are competenţă şi poate pune capăt impunităţii pentru aceste crime. Mai simplu spus, se poate asigura că cei vinovaţi nu vor scăpa nepedepsiţi. În plenul parlamentului, comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, a anunţat că în prezent executivul european pregăteşte extinderea actelor considerate crime în Europa, ca să poată include aici încălcarea regulilor europene în materie de sancţiuni.
Didier Reynders: "Pentru a urmări în justiţie autorii crimelor de război este esenţial să intensificăm colectarea de probe în mod coordonat. Va fi nevoie de o muncă importantă pentru centralizarea stocării probelor în afara Ucrainei, dar şi pentru sprijinirea procurorilor ucraineni ca să poată păstra în siguranţă aceste probe înainte ca ele să fie transmise mai departe."
Autorităţile ucrainene au deschis deja peste 9.000 de anchete cu peste 600 de suspecţi."