Parlamentul European respinge definitiv ACTA
Parlamentul European a respins miercuri prin vot acordul comercial de combatere a contrafacerii, ceea ce înseamnă că ACTA nu poate intra în vigoare în Uniunea Europeană în forma sa actuală.
Articol de Beatrice Brăileanu, 04 Iulie 2012, 15:37
Parlamentul European a respins definitiv, mercuri, la Strasbourg, tratatul ACTA, anulând astfel posibilitatea ca Uniunea Europeană să ratifice acest acord internaţional controversat care, în opinia criticilor săi, ameninţă libertăţile individuale, în special cele legate de utilizarea Internetului.
PE a respins textul cu 478 la 39 de voturi, în condiţiile în care 165 de eurodeputaţi s-au abţinut.
Parlamentul a dezavuat astfel Comisia, care dorea semnarea acestui text, în numele apărării intereselor economice ale firmelor, victime ale pirateriei şi contrafacerii.
Acordul comercial de combatere a contrafacerii, cunoscut sub numele de ACTA, vizează combaterea comercializării de produse contrafăcute precum şi pirateria pe internet şi a fost propus ca răspuns la "creşterea globală a comerţului cu bunuri contrafăcute şi lucrări protejate de drepturile de autor".
22 de state membre al Uniunii Europene, între care şi România, au semnat documentul în Japonia.
În ultimele săptămâni, toate comisiile parlamentare consultate s-au pronunţat împotriva tratatului.
În cursul unei dezbateri de marţi, doar o parte dintre conservatori au apărat ACTA. Chiar înainte de vot, ei au cerut, fără rezultat însă, ca PE să aştepte, înainte să se pronunţe, prezentarea concluziilor Curţii Europene de Justiţie (CEJ) cu privire la conformitatea textului cu dreptul european.
Tratatul ACTA "poate afecta drepturile fundamentale"
--fb1Scopul declarat al Acordului ACTA este facilitarea cooperării internaţionale în vederea combaterii încălcării drepturilor de proprietate.
Cu toate acestea, Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor consideră că prevederi ale Acordului ACTA riscă să afecteze drepturile fundamentale dacă nu sunt aplicate corect.
Autoritatea a semnalat lipsa de claritate cu privire la modul în care vor fi protejate drepturile de proprietate intelectuală.
De asemenea, consideră posibile măsurile intruzive şi avertizează că ele pot implica monitorizări ale comportamentului utilizatorilor de internet.
ACTA a fost şi ţinta unor proteste masive de stradă în mai multe state europene şi în alte părţi ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet.
Legislaţia europeană este destul de complexă, cuprinzătoare şi prevede pedepse mari pentru cei ce folosesc ilegal drepturile de autor.
Iar ACTA introduce, în articolul 27(4), posibilitatea ca utilizatorii să fie supravegheaţi, iar accesul la datele lor personale să fie "văzute" fără existenţa unei hotărâri judecătoreşti, la simpla cerere a deţinătorilor drepturilor de autor.
Acesta este principala prevedere care a stârnit indignarea protestatarilor anti-ACTA.