Parlamentul European cere într-o rezoluţie ca Rusia să fie obligată să plătească despăgubiri Ucrainei
Parlamentul European subliniază că poporul rus nu trebuie confundat cu regimul instigator la război al Kremlinului şi îşi exprimă solidaritatea cu cei care, în ciuda represiuni, continuă să găsească curajul de a spune adevărul.
Articol de Amalia Bojescu, 01 Martie 2024, 08:18
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, cere într-o rezoluţie ca Rusia să fie obligată să plătească despăgubiri Ucrainei.
Uniunea Europeană trebuie să sprijine Kyivul cu tot ce este necesar pentru ca Ucraina să câştige războiul împotriva Rusiei, se arată în rezoluţia adoptată de Parlamentul European. Pentru ca Ucraina să câştige, nu ar trebui să existe nicio restricţie auto-impusă privind asistenţa militară pentru această ţară, afirmă eurodeputaţii.
Ei susţin că toţi aliaţii Uniunii Europene şi NATO ar trebui să sprijine Ucraina din punct de vedere militar, cu nu mai puţin de 0,25% din PIB-ul anual, potrivit eurodeputaţilor, care îndeamnă statele membre să intre în dialog cu companiile din domeniul apărării pentru a asigura creşterea producţiei şi livrărilor de muniţie.
În plus, ei fac apel la Camera Rezentanţilor a Statelor Unite să adopte fără întârziere pachetul său de asistenţă militară pentru Ucraina. De asemenea, eurodeputaţii consideră că statele membre trebuie să găsească soluţii juridice care să permită confiscarea bunurilor ruseşti îngheţate şi să le utilizeze pentru reconstrucţia Ucrainei şi compensarea victimelor războiului.
Parlamentul European solicită Uniunii Europene să menţină şi să extindă politica sa de sancţiuni împotriva Moscovei şi a aliatului Rusiei, Belarus. Aceasta include interzicerea importurilor ruseşti de uraniu şi metalurgie în Uniunea Europeană, încetarea cooperării nucleare cu Rusia şi impunerea unui embargo deplin asupra importurilor Uniunii de produse agricole şi pescăreşti ruseşti, precum şi de combustibili fosili şi de gaze naturale lichefiate transportate pe cale maritimă prin conducte.
Parlamentul European condamnă, de asemenea, toate ţările, întreprinderile, asociaţiile şi persoanele care ajută Moscova să eludeze măsurile restrictive ale Uniunii Europene, afirmând că aceste practici ar trebui incriminate la nivelul spaţiului comunitar. Tot în sesiunea plenară de la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat şi o rezoluţie în care condamnă asasinarea lui Alexei Navalnîi şi susţin că Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea activistului rus.
Ei avertizează asupra represiunii crescânde în Rusia şi solicită o anchetă internaţională independentă şi transparentă asupra uciderii lui Navalnîi. Parlamentul European subliniază că poporul rus nu trebuie confundat cu regimul instigator la război al Kremlinului şi îşi exprimă solidaritatea cu cei care, în ciuda represiuni, continuă să găsească curajul de a spune adevărul.
Potrivit rezoluţiei, sistemul politic al Rusiei este controlat de un regim autoritar consolidat, sub care corupţia este generalizată, care foloseşte alegerile falsificate pentru a oferi un simulatcru de democraţie şi concentrează toată puterea în mâinile lui Vladimir Putin.
Parlamentul European solicită Comisiei să elaboreze o politică strategică proactivă pe termen lung faţă de Rusia, care să răspundă în mod eficace realităţii relaţiilor de astăzi dintre blocul comunitar şi Kremlin, situaţiei drepturilor omului şi nevoi de sprijin pentru societatea civilă şi pentru reprezentanţii opoziţiei din exil.