Parlamentul European cere implementarea raportului Goldstone
Forul european se pronunţă pentru sancţionarea vinovaţilor de încălcare a dreptului internaţional în conflictul din Fâşia Gaza. Israelul consideră eronată decizia PE.
11 Martie 2010, 19:59
Parlamentul European se pronunţă în premieră, printr-o rezoluţie, în privinţa conflictului israeliano-palestinian.
Este vorba despre raportul Goldstone, care condamnă crimele de război comise în conflictul din iarna trecută din Fâşia Gaza.
Potrivit corepondentului nostru Iolanda Bădiliţă, rezoluţia nu are consecinţe juridice, dar are o greutate politică mult mai mare după învestirea Parlamentului European cu puteri sporite de reprezentare după aplicarea Tratatului de la Lisabona.
Asociaţiile evreieşti din Europa au desfăşurat un lobby intens înaintea votului, căsuţele de poştă electronică ale membrilor Parlamentului European fiind invadate de e-mailuri trimise de Congresul Evreiesc European, care cerea o respingere a documentului.
Chiar dacă nu a avut chiar efectul scontat, campania a reuşit totuşi să convingă cam 45% dintre membrii legislativului. Rezoluţia a trecut cu doar 335 de voturi pentru şi 287 împotrivă.
Parlamentul European este prima instituţie de o asemenea importanţă care, practic, cere implementarea raportului Goldstone, iar semnalul politic pe care îl trimite este unul care nu poate fi ignorat.
"Ar trebui să se solicite în mod public punerea în aplicare a recomandărilor din acest raport şi tragerea la răspundere a tuturor persoanelor vinovate de încălcări ale dreptului internaţional, inclusiv de presupuse crime de război", se spune în rezoluţia votată de Parlamentul European.
Cele două părţi sunt chemate să desfăşoare în termen de cinci luni investigaţii care să respecte standardele internaţionale în materie de independenţă, imparţialitate, transparenţă, promptitudine şi eficacitate în ceea ce priveşte posibilele încălcări ale dreptului internaţional pe durata conflictului din Gaza, din 2008-2009.
Pe de altă parte, statele membre şi Înaltul reprezentant pentru politică externă şi de securitate, Catherine Ashton, ar trebui, spune rezoluţia, să depună eforturi în vederea definirii unei poziţii comune, ferme a Uniunii Europene referitoare la măsurile ce se impun ca urmare a raportului misiunii de informare condusă de judecătorul Goldstone privind conflictul din Gaza şi sudul Israelului.
Apoi, Israelului i se cere ca pe parcursul investigaţiilor să coopereze cu organizaţiile neguvernamentale. Deputaţii europeni îşi exprimă în rezoluţie îngrijorarea cu privire la "presiunea la care sunt supuse ONG-urile implicate în elaborarea raportului Goldstone şi în investigaţiile ulterioare" şi solicită autorităţilor tuturor părţilor să nu ia măsuri care ar putea restricţiona activităţile acestor organizaţii.
Israelul consideră eronată decizia Parlamentului European
Yoel Mester, purtătorul de cuvânt al misiunii israeliene la Uniunea Europeană, a catalogat rezoluţia Parlamentului European "eronată şi contraproductivă".
"În timp ce alţi actori încearcă să sprijine procesul de pace, este regretabil că Parlamentul European se concentrează pe o problemă foarte controversată", spune Yoel Mester.
În ianuarie, Adunarea Generală a ONU a cerut Israelului şi organizaţiei islamiste Hamas să facă anchete independente în legătură cu alegaţiile din controversatul raport Goldstone, care acuză atât Israelul cât şi organizaţia Hamas.
Ministerul de Externe de la Ierusalim a anunţat că în mod excepţional Israelul va permite înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Catherine Ashton, să intre de pe teritoriul israelian în Fâşia Gaza.
Guvernul israelian, în general, nu autorizează asemenea deplasări, pe motiv că acestea ar reprezenta o recunoaştere a autorităţii Hamas, care controlează Fâşia Gaza din 2007, când a îndepărtat Autoritatea Palestiniană din zonă şi monitorii europeni de la frontiera dintre Gaza şi Egipt.
Arie Zuckerman, din conducerea Congresului Evreiesc European, a avertizat că Parlamentul European aprobă indirect organizaţia Hamas, care nu respectă cerinţele cvartetului internaţional pentru Orientul Mijlociu, din care face parte şi Uniunea Europeană.
Faptul că doar 45% au votat rezoluţia dă o oarecare satisfacţie şi demonstrează că nu există un consens în cadrul Parlamentului European, transmite corespondentul nostru la Ierusalim, Dragoş Ciocârlan.