Parlamentul European a votat în favoarea reformării regulilor bugetare ale Uniunii
Parlamentul European a votat, astăzi, în favoarea reformării regulilor bugetare ale Uniunii.
Articol de Radio România Actualităţi, 23 Aprilie 2024, 18:26
Parlamentul European a votat, astăzi, în favoarea reformării regulilor bugetare ale Uniunii. Noile norme sunt menite să asigure redresarea finanţelor publice din statele membre şi să ducă la o reducere progresivă a datoriilor publice fără să fie pusă în pericol creşterea economică şi atragerea de investiţii.
Reforma vizează modernizarea Pactului de stabilitate, care cere statelor membre să se încadreze într-un deficit public de trei la sută din Produsul Intern Brut. Înaintea votului, în plenul de la Strasbourg a venit şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea le-a prezentat eurodeputaţilor concluziile summit-ului de săptămâna trecută, când şefii de stat şi de guvern din Uniune au discutat despre creşterea competitivităţii în faţa altor mari economii precum cea a Statelor Unite şi Chinei.
Trimisul special al RRA, Andrei Şerban, relatează: ”Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Uniunea Europeană a trecut cu bine peste crizele economice provocate de COVID-19 și de războiul din Ucraina și se pregătește să continue măsurile prin care își mărește competitivitatea sa economică.
Ursula von der Leyen: ”Într-adevăr, competitivitatea fost subiectul numărul unu al Consiliului European. Astăzi avem cei mai mulți cetățeni care au un loc de muncă. Șomajul este sub șase procente, cel mai mic de până acum, iar inflația aproape de 2%. Aceste lucruri sunt posibile pentru că am adoptat politicile care sunt necesare pe care trebuie să le continuăm cum ar fi: uniunea piețelor de capital și reducerea costurilor la energie. ”
Eurodeputatul Dacian Cioloș, din partea Grupului Renew Europe, crede că Uniunea trebuie să investească în estul continentului și în țările care se pregătesc să adere la Uniune din Balcanii de Vest.
Dacian Cioloș: ”Pentru a încuraja atașamentul la valorile europene în aceste zone este necesar să integrăm și să gândim integrarea încă de pe acum a Moldovei, a Ucrainei, a zonelor din Balcanii de Vest, la dezvoltarea economică europeană și să investim și pentru interconectarea în zona Mării Caspice.”
Și Victor Negrescu, membru al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, a pledat pentru extinderea Spațiului Schengen ca o cale de a mări competitivitatea economică a Uniunii.
Victor Negrescu: ”Dacă vrem o Europă puternică avem nevoie să reunim în Spațiul Schengen toate uniunea, iar aderarea pe cale terestră a României ar aduce un bust economic și de competitivitate util tuturor statelor.”/editor Florin Lepadatu/