Parlamentul European a adoptat legea cipurilor
Parlamentul European a adoptat, astăzi, legea cipurilor, în baza căreia se așteaptă ca Uniunea să dezvolte cercetarea în domeniu, iar industria de profil să își reducă dependența de alte zone ale lumii, cum ar fi China. Conform așteptărilor, prin intermediul noului cadru legislativ, industria cipurilor va beneficia de investiții de circa 43 de miliarde de euro până în 2030.
Articol de Bogdan Isopescu, 11 Iulie 2023, 16:46
Cipurile sunt necesare în toate tipurile de tehnologie, mai ales în domeniul tehnologiilor curate, pe care Europa mizează pentru a combate schimbările climatice și pentru a pune în aplicare toate ramificațiile Pactului Verde.
Concurența la nivel mondial și sursele puține de materiale utilizate pentru producția cipurilor au dus la situația în care Europa este dependentă uneori în proporție de peste 90% de state precum China, actor extrem de agresiv în plan economic, iar episodul pandemiei COVID și războiul din Ucraina au arătat ce efecte negative au dependențele economice majore, de unde și nevoia Europei de a-și asigura propria cercetare și producție într-o manieră mult mai integrată, la o scară mult mai mare.
În 2020, au fost fabricate circa un trilion de cipuri la nivel internațional, din care producția europeană a însemnat doar 10 procente. În 2030, cererea va fi dublă, iar Uniunea Europeană vrea să își crească producția pentru a reprezenta 20% din piața globală, iar pentru acest lucru creează un cadru care va putea pune pe masă circa 43 de miliarde de euro până în 2030.