Parlamentul ceh a votat autodizolvarea
Parlamentul ceh a votat marţi autodizolvarea, după dezbateri prelungite, iar cel mai probabil în octombrie vor avea loc alegeri anticipate.
21 August 2013, 07:30
Cehia se află în faţa unor alegeri anticipate, cel mai probabil în octombrie.
Parlamentul a votat marţi autodizolvarea, după dezbateri prelungite.
Cehia a reuşit să depăşească recesiunea, dar timp de câteva luni a fost prada frământărilor politice interne.
După demisia unui guvern de centru-dreapta, cabinetul interimar creat nu a reuşit să obţină votul în Parlament.
Acum, sondajele indică preferinţele electoratului pentru centru-stânga.
Şeful Partidului Social-Democrat anunţă intenţia de a forma un guvern minoritar, bazându-se pe susţinere în viitorul parlament de la Partidul comuniştilor.
Primele decizii în viitorul guvern ar urma să fie creşterea taxelor pentru marile corporaţii şi cetăţenii cu venituri mari.
Până atunci însă, o coincidenţă poate duce la alt rezultat.
Săptămâna trecută, preşedinta Camerei Deputaţilor, Miroslava Němcová, comenta ironic data la care deputaţii au ales să-şi decidă viitorul politic.
"În seara zilei de 20 august 1968, primele avioane militare sovietice aterizau pe teritoriul capitalei Cehoslovaciei, pentru a strivi speranţele celor care au crezut în posibilitatea de a reforma regimul comunist. Înăbuşirea "Primăverii de la Praga" s-a soldat cu 108 morţi, 500 de răniţi şi nenumărate vieţi distruse de măsurile represive introduse după aceea", a spus Miroslava Němcová.
45 de ani mai târziu, deputaţii comunişti cehi au ridicat cuminţi mâna în favoarea alegerilor anticipate, care, dacă e să fie dată crezare sondajelor, i-ar putea aduce la masa negocierilor pentru formarea noului guvern, pentru prima dată după 1989.
Social democraţii, favoriţi în alegeri
Favoriţi la câştigarea alegerilor sunt însă social-democraţii, partid condus în anii '90 de nimeni altul decât actualul preşedinte Milos Zeman.
Analiştii politici spun că acesta încearcă de fapt să dezbine formaţiunea.
Şeful partidului, Bohuslav Sobotka, se declară însă încrezător în unitatea partidului şi consideră că alegerile anticipate sunt de fapt o consecinţă logică a politicii dreptei, măcinată de crize interne.
"E clar că niciun guvern propus ca soluţie pentru actuala situaţie nu are legitimitate, dacă nu rezultă din alegeri anticipate, care să dea un răspuns clar întrebării: cine are mandatul alegătorilor"? - a spus Bohuslav Sobotka, şeful social-democraţilor, partid care conduce în sondajele de opinie.
Spiritul combativ al social-democraţilor este însă umbrit de un proces aflat în plină desfăşurare, care îl are în rol principal pe unul dintre foştii lor membri de partid, chiar fost ministru al Sănătăţii, David Rath.
Acesta a ieşit din partid, după ce a fost arestat pentru luare de mită. În tabăra fostei coaliţii de guvernământ, Partidul Civic Democrat încearcă să tragă aer proaspăt în piept, la două luni după ce poliţia a arestat şi apoi eliberat pe doi dintre deputaţii săi, pentru acceptarea de funcţii în consiliile de administraţii ale unor firme de stat, în schimbul renunţării la un vot împotriva guvernului. Ancheta în cazul lor continuă.
Paradoxal, Petr Necas, care a luat conducerea partidului şi guvernului cu imaginea omului cinstit, a sfârşit plătind cel mai mare preţ: divorţat şi, de marţi, şi şomer, după dizolvarea Camerei Deputaţilor.
Colegii săi de partid încearcă să meargă după principiul 'tot răul înspre bine'.
Fostul ministru al Industriei şi Comerţului, Martin Kuba explică.
"Pregătim un cod etic, pe care trebuie să-l semneze orice membru de partid. O prevedere importantă a sa este că orice parlamentar de-al nostru care ar fi arestat va renunţa imediat la mandat".
Premierul demisionar, Jiří Rusnok, a declarat, după votul de marţi din Cameră, ca al său guvern nu va propune măsuri legislative importante şi a adăugat, mai în glumă, mai în serios, că şi-a îndeplinit speranţa de viaţă pe care o preconiza la numirea în funcţie, în iulie.