Parlamentarii români aprobă anularea probelor obţinute prin interceptare
REUTERS: Parlamentarii din România au aprobat un proiect de lege care ar anula probele obţinute prin interceptare, probe folosite în urmărirea penală a unor dosare de corupţie.
Articol de Sergiu Şteţ, 14 Noiembrie 2018, 17:53
Parlamentarii din România au aprobat miercuri, 14 noiembrie, un proiect de lege care ar anula probele obţinute prin interceptare, pe care procurorii le-au folosit în urmărirea penală a unor dosare de corupţie anterioare şi ar putea şterge sute de condamnări, inclusiv cea a preşedintelui social-democraţilor aflaţi la guvernare.
Este aproape sigur că votul din camera inferioară, propus de social-democraţi şi de partenerii de coaliţie ai acestora, va intensifica preocupările Uniunii Europene, al cărei executiv a criticat, marţi, demersurile Româiei în direcţia slăbirii independenţei justiţiei şi a democraţiei.
Dacă va intra în vigoare, legea va anula retroactiv probele interceptate de serviciile de informaţii în numele procurorilor şi în temeiul unor mandate ale instanţei. Sute de verdicte ar putea deveni nule, pentru infracţiuni de la corupţie la trafic de fiinţe umane, inclusiv un dosar ce îl vizează pe liderul social-democrat, Liviu Dragnea, fost vicepremier.
Dragnea, care a susţinut proiectul de lege, alături de Călin Tăriceanu - liderul partenerilor de coaliţie, ALDE - a fost condamnat în 2016 la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală şi, în prezent, este judecat într-un proces separat, pentru abuz de putere, iar o a treia anchetă pe numele său este în desfăşurare.
Separat, procurorii vor să îl ancheteze pe Tăriceanu, într-un dosar de corupţie. Unele tentative anterioare ale coaliţiei de guvernare din România de a dezincrimina infracţiunile de corupţie, de a reduce sentinţele şi de a-i plasa pe magistraţi sub control politic au eşuat, iar opoziţia a anunţat că va contesta legea la Curtea Constituţională.
"Dosare de infracţiuni grave (...) din 2005 şi până acum ar putea fi redeschise în baza acestei legi, nu doar cele legate de corupţie, ci şi de crimă, trafic de fiinţe umane, trafic de droguri şi aşa mai departe", a declarat pentru Reuters parlmentarul Stelian Ion, din partea formaţiunii de opoziţie Uniunea Salvaţi România.
"Folosesc un tun să tragă în păsări şi ar putea arunca în aer întreg sistemul judiciar", a mai spus Stelian Ion, afirmând că se aşteaptă ca legea să fie respinsă de Curtea Constituţională, cum s-a mai întâmplat în cazuri similare, în trecut. Comisia Europeană, Departamentul de Stat al SUA, mii de magistraţi şi proteste de stradă au criticat tentativele guvernului de a slăbi sistemul de justiţie şi de a elimina interceptările din probatoriu.
Social-democraţii au ignorat criticile. Ei susţin că raportul de marţi al Comisiei Europene, ce condamnă evoluţiile din România, a fost injust şi motivat politic.
Dragnea şi Tăriceanu - preşedintele Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului - au acuzat serviciul de informaţii de abuz de putere, prin falsificarea probelor şi interceptarea ilegală a milioane de români. Procurorii neagă această acuzaţie.