Parlamentarii greci dezbat un nou plan de austeritate
Măsurile de austeritate includ 15.000 de disponibilizări în sectorul public, liberalizarea legislaţiei muncii şi reducerea salariului minim cu 20%.
Articol de Beatrice Brăileanu, 12 Februarie 2012, 17:36
În parlamentul grec se dezbate un proiect de lege ce aduce o serie de măsuri de austeritate nepopulare, cerute în schimbul unui împrumut de la UE şi FMI estimat ca fiind de peste 130 de miliarde de euro, potrivit BBC.
Dezbaterea a început duminică după-amiaza şi este de aşteptat să continue până seara, un vot fiind aşteptat până la miezul nopţii.
Grecia este presată să accepte noile măsuri de austeritate, întrucât, fără acest nou ajutor, ţara se expune la o incapacitate de plată a datoriilor scadente pe 20 martie.
Prim-ministrul Lucas Papademos a avertizat că incapacitatea de promovare a proiectului de lege ar "pune Grecia într-o aventură dezastruoasă".
Deşi se aşteaptă ca unii deputaţi din partidele de la guvernare să voteze împotriva pachetului, analiştii spun că proiectul de lege ar trebui să aibă în continuare sprijin suficient în parlament.
În cazul în care noile măsuri nu vor fi aprobate, alte naţiuni din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au anunţat că Grecia nu va primi nici un ban de la ei şi se va confrunta cu un faliment în luna martie.
Atena trebuie să ramburseze aproape 14.5 miliarde de euro la scadenţa datoriei la 20 martie 2012.
Parlamentarii, de asemenea, urmează să voteze pentru un acord separat cu băncile private, care ar putea viza ştergerera a 100 de miliarde de euro de datorii greceşti.
Neadoptarea noilor măsuri de austeritate ar putea avea implicaţii grave
"Costul social al acestui program este limitat, în comparaţie cu catastrofa economică şi socială care ar urma dacă nu am adopta programul. Economiile ar fi pierdute, guvernul ar fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi importurile de combustibil, medicamente şi utilaje ar fi perturbate", a avertizat Lucas Papademos sâmbătă la o televiziune grecească.
Măsurile de austeritate includ 15.000 de disponibilizări în sectorul public, liberalizarea legislaţiei muncii, reducerea salariului minim cu 20%, de la 751 de euro pe luna la 600 de euro, şi negocierea unei ştergeri a datoriilor Greciei cu băncile.
Cabinetul grec a aprobat măsurile, dar cinci miniştrii din guvern au demisionat.
Statele din zona euro au cerut 325 de milioane de economii pentru acest an şi, de asemenea, insistă asupra faptului că liderii greci trebuie să "asigure politici puternice" cu privire la punerea în aplicare a pachetelor.
Mii de oameni sunt aşteptaţi să se adune pentru a doua zi de proteste împotriva măsurilor, iar poliţia se află în stare de alertă avansată.
Grecia nu poate deservi datoriile sale uriaşe şi există temeri că o neplată a acestora ar putea periclita stabilitatea financiară a Europei şi chiar ar putea să conducă la o ruptură în zona euro.