Parlamentar din R. Moldova „răpit și forțat să demisioneze”
EURONEWS: Parlamentar moldovean „răpit” și „forțat să demisioneze” după ce dezertase de la partidul de guvernare.
Articol de Sergiu Şteţ, 09 Iulie 2020, 10:10
În Republica Moldova s-a deschis o anchetă penală ca urmarea a unor acuzații cum că un parlamentar a fost „răpit” și „forțat să demisioneze” după ce dezertase de la Partidul Socialiștilor (PSRM), aflat la guvernare.
Liderul pro-Moldova, Andrian Candu, a scris o scrisoare în care susține că Ștefan Gațcan, colegul său, a fost „răpit, intimidat și forțat să demisioneze din calitatea de membru al parlamentului” și a fost „scos din țară” de apropiați ai președintelui Igor Dodon pentru a fi împiedicat să vorbească despre „tratamentul inuman” la care a fost supus.
Acestea, susține Candu, s-au întâmplat drept urmare a anunțului făcut săptămâna aceasta de Gațcan în privința deciziei sale de a trece de la PSRM la Pro-Moldova.
Similar, și președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că el crede că Gațcan a fost scos din țară „pentru ca nici presa și nici organele judiciare să nu aibă acces la el”.
Parchetul General a anunțat luni că a deschis anchetă penală pe baza unei plângeri a lui Gațcan și a Pro-Moldova.
Anunțându-și dezertarea pe Facebook pe 30 iunie, Gațcan, medic de profesie, și-a detaliat frustrarea față de „lipsa totală de progres și măsuri eficiente” în sistemul medical din partea guvernului în ce privește pandemia de coronavirus.
El a afirmat că în schimb Pro-Moldova „luptă pentru interesul cetățenilor și al țării” și el a simțit că „ultimele acțiuni și inițiative, mai ales în domeniul social” îl reprezintă „pe deplin”.
Plecarea lui de la partidul rusofil e prima dezertare despre care presa locală scrie că ar putea slăbi considerabil guvernul lui Dodon, dacă și alții îl vor urma - de unde a apărut și temerea că PSRM ar putea pierde o eventuală moțiune de cenzură.
În aceeași zi cu anunțul lui Gațcan, parlamentarul PSRM Corneliu Furculiță a postat și el pe Facebook, afirmând că a discutat cu parchetul despre pretinse fapte de corupție ale dezertorului. A doua zi - când ar fi avut loc presupusa răpire a lui Gațcan - Furculiță a postat din nou, aparent o fotografie a unei alte scrisori de demisie semnate de medicul obstetrician-ginecolog.
El a explicat că Gațcan promisese să rămână în cadrul PSRM, dar voia să demisioneze din funcție pentru a se dedica unei cariere medicale.
Până joi, Furculiță postase deja și un clip video cu Gațcan, afirmând că l-a primit de la el, în care medicul apare pe un fundal luminos și verifică dacă merge camera.
„El ne-a informat în mod repetat că e bine, că a demisionat de bunăvoie din funcția de deputat, dar are nevoie de o scurtă perioadă de odihnă”, a scris Furculiță alături de clip.
Jurnaliști locali au reușit să ia urma clipului, deocamdată, până la contul de Telegram al unui alt deputat socialist.
După aceea a fost publicat chiar pe contul de Facebook al lui Gațcan. Parchetul General a declarat luni că cercetează circumstanțele plângerii. "Parchetul General a primit ieri plângerea deputatului Ștefan Gațcan privind presiunile și intimidarea acuzate din partea anumitor persoane pentru a-l determina să demisioneze”, se afirmă într-un comunicat de pe site-ul instituției.
„Pe baza plângerii deputatului, dar și a unei sesizări a Partidului Pro-Moldova, Parchetul General a lansat astăzi o procedură penală prin care vor fi stabilite toate circumstanțele cazului.”
Guvernul moldovean și poliția națională nu au răspuns la solicitarea Euronews de a comenta chestiunea.
Într-un nou e-mail remis către Euronews, Candu a afirmat că clipul ridică „multe semne de întrebare”, întrucât lui i s-a părut că Gațcan arăta „speriat, îngrozit, împins în colț, acoperit cu o mască și citind un text”.
El a precizat că crede că Gațcan este sechestrat acum în România și a făcut apel la autoritățile locale să ajute.
Euronews a contactat poliția română pentru a comenta chestiunea.
Traducere: Andrei Suba/RADOR